Finska najsretnija zemlja na svijetu
(Izvor: Ilustracija/toolbox.finland.fi)

Finska najsretnija zemlja na svijetu

Finska je ostala najsretnija zemlja na svijetu sedmu godinu zaredom, a njeni nordijski susjedi Švedska, Danska i Island također su zadržali svoje mjesto u prvih 10, prema godišnjem izvještaju o sreći objavljenom u srijedu.

Ali rastuće nezadovoljstvo, posebno među mladima, dovelo je do pada drugih zapadnih zemalja na indeksu pod pokroviteljstvom UN-a, pri čemu su Sjedinjene Države i Njemačka ispale iz prvih 20 po prvi put od prvog izdanja izvještaja prije više od deset godina.

Njihovo mjesto su zauzeli Kostarika i Kuvajt na 12, odnosno 13 mjestu, dok su istočnoevropske zemlje Srbija, Bugarska i Latvija prijavile najveći porast sreće.

Afganistan, pogođen humanitarnom katastrofom otkako su talibani ponovo preuzeli kontrolu 2020. godine ostao je na posljednjem mjestu.

U istraživanju su se tražilo od ljudi u 143 zemlje i teritorije da procijene svoj život na skali od nula do 10, uzimajući u obzir faktore kao što su BDP po glavi stanovnika, socijalna podrška, očekivani zdrav životni vijek, sloboda, velikodušnost i korupcija.

Njegovo objavljivanje poklapa se sa Međunarodnim danom sreće 20. marta.

federalna.ba/Fena

Finska najsretnija zemlja mladi