Fila: Milošević je bio šef zajedničkog zločinačkog poduhvata

Slobodan Milošević je bio šef zajedničkog zločinačkog poduhavata, i da nije umro sigurno bi bio osuđen na doživotnu robiju, kaže Toma Fila, poznati srbijanski advokat za specijalne namjene i član GO SPS-a. Fila za Mrežu govori o UZP u presudi Stanišić i Simatović, genocidu u Srebrenici, zločincima, protestima, ali i o Dodikovoj secesiji koja bi značila ponovni rat.

Njegove specijalne namjene su bile i braniti ratne zločine.

“Otišao sam u Hag na tri mjeseca - 1996. godine, a vratio sam se 2014.”, kazao je.

Navodi je nova presuda Stanišiću i Simatoviću promijenjena kompletno u odnosu na prvostepenu i sve ranije.

"Sada su našli nešto drugo. Našli su neki dokument Državne bezbjednosti kojim su za djelovanje u Sanskom Mostu isplaćene neke dnevnice, to je nekih dvije-tri stotine eura i Legiji i drugima koji su bili tamo, to su Arkanovi ljudi. Onaj prvi dokaz je bio nedovoljan, sa dva dokaza su utvrdili da su oni učestvovali u zajedničkom zločinačkom poduhvatu. U drugostepenoj presudi nema riječi ni o genocidu ni o Srebrenici".

Smatra da je zajednički zločinački poduhvat konstruisan.

"Slobodan Milošević je umro, nažalost. On bi bio osuđen na doživotnu robiju, to je sigurno. Taj sud je tako i osmišljen i napravljen. Da sudi ovima koji su izvršili krivična djela, individualno, i nema naknade štete u presudama. Ovaj kosovski sud – stoji u njegovom statutu da će se naknada štete za povrijeđene ljude, ljude koji su pobijeni, naplaćivati iz imovine onoga koji bude osuđen. Tako da to nadanje, da će Bosna i Hercegovina da tuži na bazi ovoga Srbiju, neće biti od toga ništa", kazao je.

Naglasio je da nema pravnog osnova tužiti Srbiju i Republiku Srpsku.

Ne slaže se sa glavnim tužiteljom Brammertzom da je presudom prvi put dokazano da se u Bosni i Hercegovini radilo o međunarodnom, a ne unutarnjem sukobu.

"Moje mišljenje je da je na teritoriji bivše SFRJ bio građanski rat. Ovaj sud donosi odluke koje i nisu baš u poštovanju razuma i bilo čega, međunarodnog prava naročito", kazao je pa dodao:

"Ako je neka vojska iz Republike Srbije ušla na teritoriju Bosne i Hercegovine, onda bi to bila agresija, ali nije. To je vojska generala Mladića, Republike Srpske. On je odgovoran za sve".

Poručio je da je za njega Srebrenica ratni zločin, a ne genocid.

"Definicija genocida ne podrazumijeva to. Genocid na ovim prostorima je bila ‘Oluja’. U Srebrenici nisu ubijani žene i djeca. Srebrenica je izmišljena kao genocid da bi pokrili ‘Oluju’".

Smatra da je Haški sud formiran protivno međunarodnom pravu. “Formiran je kao pomoćni organ Savjeta bezbjednosti, a pomoćni organ ne može da stvara svoje pomoćne organe. Trebala je to da uradi Generalna skupština. Mnogo puta su mijenjali pravnu poziciju, uvijek na štetu optuženih, uvijek na štetu Srba”.

Navodi da Slobodan Milošević nije bio ratni zločinac. “Morala bi presuda da bude. Zajednički zločinački poduhvat ne postoji. To je izmišljeno da bi Tribunal opstao.”

Na pitanje jesu li Ratko Mladić, Radovan Karadžić i svi ostali koji su presuđeni za ratne zločine - ratni zločinci, kaže da nije upućen u te presude.

"Poznajem ih lično i to jer sam išao tamo. Patrijarh Pavle me zamolio da idem da vidim i pitao me da li smo okrvavili ruke. Ja sam rekao da jesmo. Za Srbe mislim. Za ratne zločine mora da se utvrdi uzročna veza. Ko je naredio i taj je izvršio ratni zločin. Ako je naredio Mladić, onda je ratni zločinac. Isto Karadžić i bilo ko. Kažem po treći put – zajednički zločinački poduhvat ne priznajem. To je izmišljeno i antisrpski".

Kaže da nije bio u Miloševićevoj stranci i da nikad nije za njega glasao. “Smatram da je Savez komunista zacrnio Jugoslaviju. Da nije njih bilo, mi bismo možda mirno ostali”.

O aktuelnoj situaciji u Srbiji i protestima Srbija protiv nasilja kaže: "Da su oni pozvali SNS i SPS, ja bih otišao na taj protest. Mi smo protiv nasilja, ne protiv države".

"Ovo mora da se završi izborima", dodaje.

Smatra da Srbija ne bi podržala Milorada Dodika da krene u avanturu otcjepljenja Republike Srpske.

"To bi bila avantura. Ne treba da se dozvoli da dotle dođe. Mora se sjesti i razgovarati. Kakva avantura o nezavisnoj državi. To bi značilo ponovni rat".

federalna.ba

Mreža
Mreža
0 14.05.2024 21:53
Crystalico Mali Dubai Tuzla Mreža
0 14.05.2024 21:43
izbori Mreža
0 14.05.2024 20:51
Mreža
0 07.05.2024 22:06
Mreža Draško Stanivuković
0 07.05.2024 22:00