Facebook uvodi novi koncept rada na daljinu
(Izvor: Ilustracija)

Facebook uvodi novi koncept rada na daljinu

Kompanija Marka Zuckerberga odlučila je da pojača svoju politiku fleksibilnog rada i najavila zaposlenima u „Facebooku“ da od 15. juna radnici na svim nivoima puno radno vrijeme mogu da rade na daljinu. 

U kompaniji „Facebook“ do sada su samo zaposleni na određenim nivoima i sa dužim radnim stažom imali pravo da zatraže aranžman rada na daljinu, a ova pravila su se razlikovala među različitim organizacionim jedinicama, objašnjava za CNBC portparol „Facebooka“.

Zaposleni koji se opredele da trajno rade na daljinu i presele se na drugu lokaciju, mogu očekivati da će im zarada biti usklađena sa tržišnim cijenama, kako je najavio izvršni direktor Mark Zakerberg još prošlog leta.

Za zaposlene čiji rad zahtjeva prisustvo u kancelariji, kompanija preporučuje da na posao dolaze bar polovinu radnog vremena, a u dogledno vrijeme će im biti dozvoljeno da rade po hibridnom rasporedu.

Kompanija planira da svoje kancelarije u Americi do septembra otvori sa kapacitetom od 50 odsto kako bi do oktobra omogućili potpun povratak onima koji to žele.

Također, najavili su da će do kraja 2021. godine zaposleni imati na raspolaganju 20 radnih dana za rad na daljinu, sve dok imaju odobrenje.

Zaposlenima koji su zainteresovani za preseljenje i rad iz inostranstva, kompanija će vremenom omogućiti rad na daljinu i preko međunarodnih granica. Od 15. juna „Facebook“ će obezbijediti uslove za rad na daljinu onima koji se iz Sjedinjenih Država presele u Kanadu. Oni koji budu željeli da se presele u Evropu, na Bliski Istok i Afriku moći će da rade na daljinu preko centrale u Ujedinjenom Kraljevstvu, uz dozvolu koja će zavisiti od njihove pozicije i načina rada njihovih timova. Ranije su ovi uslovi bili dozvoljeni samo u svrhu regrutacije novih kadrova i pružanja tehničke podrške.

„Facebook“ planira da proširi lokacije odakle će moći da se radi na osnovu interesovanja zaposlenih i na osnovu toga u kojim dijelovima svijeta imaju svoje poslovnice.

Portparol kompanije je u izjavi za CNBC dodao i da „Facebook“ stalno preispituje svoju politiku fleksibilnog rada, koristeći „podatke utemeljene na istraživanjima“.

Najave iz „Facebooka“ o fleksibilnim uslovima rada stižu neposredno pošto je izvršni direktor „Applea“ Tim Cook objavio da će zaposleni od septembra morati da se vrate u kancelariju tri dana sedmično – ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom.

„Apple“ će zaposlenima ponuditi i mogućnost da, ukoliko im pretpostavljeni odobri, dvije sedmice rade od kuće.

Mnogi zaposleni u „Appleu“ su se već pobunili protiv ovog poteza, kako je objavio portal The Verge, i zatražili mogućnost da svi koji žele, nastave da rade na daljinu.

federalna.ba/CNBC

Facebook rad na daljinu
Facebook vrijednost
0 29.06.2021 15:52
povjerenje u medije mediji Facebook
0 25.06.2021 14:16
Facebook porijeklo koronavirusa
0 01.06.2021 11:13
Facebook Instagram like
0 26.05.2021 16:09