EU preduzima mjere da spriječi nestašicu antibiotika na zimu
(Izvor: Ilustracija)

EU preduzima mjere da spriječi nestašicu antibiotika na zimu

Evropska komisija i agencije EU za lijekove su danas preporučile mjere za sprečavanje nestašice ključnih antibiotika za liječenje respiratornih infekcija tokom predstojeće zime.

Preporuke su u skladu sa procesom razvoja liste kritičnih lijekova EU, navela je Evropska komsija i dodala da će, u saradnji s članicama, preduzeti operativne prateće akcije, uključujući mogućnost zajedničkih nabavki. U cilju bolje pripremljenosti za zimsku sezonu respiratornih infekcija, preporučeni su povećanje proizvodnje ključnih antibiotika, praćenje ponude i tražnje i ukazivanje građanima na nužnost oprezne upotrebe tih lijekova.

Komsija je saopštila da podaci pokazuju da će ponuda antibiotika za liječenje respiratornih infekcija tokom zime biti na nivou tražnje, ako tražnja bude kao prosječna prethodnih godina.

Navodi se da kompanije treba pravovremeno da obezbijede dovoljan kapacitet za povećanje proizvodnje pred jesen i zimu, i da nema potrebe za pretjeranim poručivanjem i skladištenjem lijekova.

Komisija je istakla da antibiotici treba da se koriste "mudro" da bi se očuvala njihova efikasnost i izbjegla otpornost na antimikrobne lijekove. U tome je ključna uloga zdravstvenih radnika i da antibiotici treba da se prepisuju samo za bakterijske infekcije.

Evropska komesarka za zdravstvo i bezbjednost hrane Stella Kyriakides rekla je da je dostupnost lijekova ključna komponenta Evropske zdravstvene unije.

"Važno je da sada preduzmemo mjere da se pripremimo uoči zime i obezbijedimo da se izbjegne potencijalna nestašica antibiotika", istakla je evropska komesarka.

federalna.ba/Beta

antibiotici mjere Evropa