videoprilog Elme Svraka (Dnevnik 2)

Epidemiolozi pozivaju osjetljive grupe da se booster dozom pripreme za jesen

Epidmiološke mjere u Bosni i Hercegovini reducirane su u znatnoj mjeri. Građani se privikaju na normalan život bez ograničenja, ali u svakom momentu ograničenja mogu biti vraćena i ukoliko se ukaže potreba, ističe struka. Stoga upozoravaju kako se građani ne trebaju opuštati, a zdravstveni sistemi i dalje trebaju biti na oprezu. Vakcinacija je i dalje preporuka broj jedan.

U Kantonu Sarajevo potpuno je vakcinisano 60% stanovništva, trećom dozom 15%, a od 16. maja počela je aplikacija druge booster doze i to MRNA vakcinom. U odnosu na maj i juni, kada je bilježen dnevni prosjek od 50 novozaraženih, u posljednje tri sedmice taj broj se povećao na 150. Pogoršanje epidemiološke situacije očekuje se na jesen.

“Četiri mjeseca od primljenog prvog boostera preporuka je da se primi drugi booster MRNA. Pozivam sve građane koji su stariji od 65 godina, imunokompromitirani, mlađi od 60, od 12 pa do 60 i više obavezno da prime svoju drugu booster dozu jer je vrijeme da se pripreme za jesen”, poručuje epidemiolog dr. Anisa Bajramović.

U posljednih mjesec dana na sarajevskom Kliničkom centru i u Općoj bolnici svaki dan bude hospitalizirano oko 60 oboljelih, od kojih otprilike 50 s akutnom infekcijom, a nekih 10 do 15 su na posmatranju. Struka upozorava građane da u slučaju zaraze budu društveno odgovorni i poštuju epidemiološke mjere.

“Ne postoji više zakon da, ako ste pozitivni, morate ostati kući. Sami morate biti odgovorni da ne dolazite bez maske, ako već morate izaći da se pridržavate svih mjera”, kaže Ademir Spahić, koordinator za proces vakcinacije KS-a.

Pojavom vakcina širom svijeta, ali i na našim prostorima se pojavila i stigma prema njima. Iako je veliki broj stanovništva vakcinisan, još postoji značajan broj ljudi koji ne žele vakcinu, ali i onih koji ne podržavaju booster doze:

“Imam strah od igala i riskirao sam umrijeti nego da se idem cijepiti, da mi nešto uđe u tijelo, ne mogu to podnijeti.”
“Čula sam da utječe na plodnost i sve tako da sam od toga ne.”
“Vjerovatno, ukoliko to zahtijevaju, vakcinisat ću se i četvrti put.”

Pridržavanje epidemioloških mjera trenutno nije obavezno, ali to ne znači da ih moramo u potpunosti odbaciti. Nošenje maski, distanca i higijena ruku je najmanje što možemo učiniti da bismo se zaštitili od teških posljedica koje izaziva koronavirus.

federalna.ba

koronavirus epidemiološke mjere vakcinacija