Džaferović zahvalio Bugarskoj za podršku putu BiH ka članstvu u EU i NATO-u

Džaferović zahvalio Bugarskoj za podršku putu BiH ka članstvu u EU i NATO-u

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je ministra odbrane Republike Bugarske Dimitra Stoyanova. Razgovarano je o bilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Bugarske, za koje je istaknuto da su jako dobri i prijateljski.

Ministar odbrane Bugarske: Produženje mandata EUFOR-a u BiH važno zbog sigurnosne situacij...

Delegacija Ministarstva odbrane Bugarske, na čelu sa ministrom Dimitrom Stoyanovim, boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini u okviru koje se u Sarajevu sastala s državnim ministrom odbrane Sifetom Podžićem. Delegacije i ministri razgovarali su o bilateralnoj saradnji ministarstava odbrane dvi...

Razgovarano je o evroatlantskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući Džaferović je zahvalio Bugarskoj za snažnu podršku putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

Tema razgovora je bila misija Althea, a predsjedavajući Džaferović je ocijenio pozitivnim i jako važnim učešće bugarskog kontigenta u okviru ove misije koja je jako bitna za stabilnost i mir u BiH kao i u regiji.

Posebna pažnja posvećena je nadolazećoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će se voditi rasprava o misiji Althea.

- Predsjedavajući Džaferović je istakao da su međunarodne vojne snage sastavni dio Daytonskog sporazuma, kao i da postoje relevantne i važeće odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojima se, bez vremenskih ograničenja, odobrava prisustvo EUFOR-a i NATO snaga u Bosni i Hercegovini u svrhu povođenja vojnih aspekata Daytonskog sporazuma - saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništvo BiH.

federalna.ba/Fena

Šefik Džaferović Bugarska EU NATO
Jens Stoltenberg NATO Zapadni Balkan
0 27.11.2023 19:55
Zukan Helez Dan oružanih snaga BiH press konferencija NATO
0 27.11.2023 12:24
snijeg Rumunija Bugarska
0 26.11.2023 22:31
EU BiH nasilje nad ženama nasilje nad ženama i djevojčicama
0 25.11.2023 13:34