videoprilog Mirne Ždralović (Federacija danas)

Ministar odbrane Bugarske: Produženje mandata EUFOR-a u BiH važno zbog sigurnosne situacije

Delegacija Ministarstva odbrane Bugarske, na čelu sa ministrom Dimitrom Stoyanovim, boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini u okviru koje se u Sarajevu sastala s državnim ministrom odbrane Sifetom Podžićem.

Delegacije i ministri razgovarali su o bilateralnoj saradnji ministarstava odbrane dviju zemalja, planovima za budućnost, o sigurnosti u regionu i jeku ruskog rata u Ukrajini, te o osjetljivosti jugoistoka Evrope.

Podžić je na konferenciji za novinare podsjetio da je Bugarska jedna od zemalja koja ima najbrojniji kontingent svojih pripadnika u Bosni i Hercegovini koji djeluje u okviru Vojne misije Evropske unije (EUFOR Althea).

Sa bugarskom delegacijom razgovarao je o eventualnom vetu na produženje izvršnog mandata misije EUFOR-a Althea u novembru u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

"Neke zemlje po domaćem zakonodavstvu moraju svoje vojnike povući iz Misije EUFOR-a, kao što je slučaj s Austrijom, Švicarskom, ali te zemlje nisu članice NATO saveza. U svakom slučaju, očekujem, a razgovarali smo o tome, da će iako bi došlo do veta, vojnici iz Republike Bugarske ostati u novoj misiji", rekao je Podžić.

Bugarski ministar odbrane Dimitar Stoyanov izjavio je da njegova zemlja snažno osuđuje ruski rat u Ukrajini i da kontinuirano izražava podršku evropskoj perspektivi država regiona Zapadnog Balkana.

"Podržavamo i ohrabrujemo Bosnu i Hercegovinu u nastojanjima da nastavi s reformama na putu ka euroatlantskim integracijama. Očuvanje stabilnosti u zemljama Zapadnog Balkana, uz promociju evropskih perspektiva i euroatlantske orijentacije, prioritet je za Bugarsku, a naši dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja su fundamentalni za proces proširenja EU", rekao je bugarski ministar.

Dodao je da danas, u jeku komplikovane sigurnosne situacije u Evropi, neophodno nastaviti razvijati i produbljivati saradnju između Bugarske i Bosne i Hercegovine.

"Bugarska će nastaviti iskazivati kontinuiranu posvećenost Misiji EUFOR-a Althea. Ova operacija igra ključnu ulogu za stabilnost i sigurnost kako u Bosni i Hercegovini tako i regiji u cjelini. Produženje izvršnog mandata misije EUFOR u Vijeću sigurnosti UN-a, sada je još važnije u kontekstu radikalne sigurnosne situacije", rekao je Stoyanov.

U okviru bugarskog kontingenta koji djeluje u sklopu EUFOR-ove operacije "Althea" u Bosni i Hercegovini nalazi se 206 vojnika, a ministar odbrane te zemlje smatra da trenutno nema potrebe da taj broj bude povećan.

"Naravno, imamo našu operativnu rezervu pri ruci. Ako bude potrebno možemo je aktivirati. Ali trenutno ne smatramo da za to postoji potreba “, rekao je Stoyanov.

federalna.ba/AA

Bugarska
Davis kup tenis Bugarska Damir Džumhur Mirza Bašić
0 04.02.2024 15:28
Nerman Fatić Davis Cup BiH Bugarska
0 02.02.2024 14:34