videoprilog Gordane Ristović-Muslija (Federacija danas)

Dva nova studijska programa na Metalurško-tehnološkom fakultetu u Zenici

Na Metalurško-tehnološkom fakultetu Univerziteta u Zenici u narednoj akademskoj godini mladima će biti dostupna dva nova studijska programa - program zaštita na radu i zaštita od požara i program inženjerstvo u zaštiti okoliša. Šansa je to mladima za izbor zanimanja potrebnih tržištu rada i odgovor akademske na zahtjeve poslovne zajednice.

Ponuditi tržištu rada kadrove koji u oblasti zaštite na radu, zaštite od požara te zaštite okoliša mogu doprinijeti dostizanju evropskih standarda i u našoj zemlji, cilj je pokretanja novih studijskih smjerova na Metalurško-tehnološkom fakultetu Univerziteta u Zenici. Taj pravac djelovanja podržava i poslovna zajednica u ZDK, posebno zbog obaveza utvrđenih novim Zakonom o zaštiti na radu.

„Mi imamo sve moguće potrebne resurse da možemo krenuti sa realizacijom ovakvih studentskih programa. Naravno, na višim godinama studija će biti potreba za angažmanom nastavnika iz okruženja i o tome smo vodii računa“, kazao je prof. dr. Farzet Bikić, dekan Metalurško-tehnološkog fakulteta.

Uz 60 godina tradicije Fakulteta za metalurgiju i materijale, koji je upravo zbog povezivanja metalurgije i tehnologije prije nekoliko godina i promijenio naziv u Metalurško-tehnološki, garancija za uspješno realiziranje ovih programa je i potrebna infrastruktura, uključujući dobro opremljene laboratorije. Upravo je taj praktični dio nastave važna odrednica koja budućim inženjerima, sa diplomama priznatim i van granica naše zemlje, osigurava dobre perspektive.

„Jako su velike mogućnosti za zaposlenje, veliki je dijapazon industrija koje traže naše inženjere sa svih odsjeka, sa sva tri odsjeka , tako da uglavnom naši studenti nemaju većih problema pri pronalasku pripravničkog, tog nekog prvog posla a onda naravno i nekog ozbiljnijeg posla“, objašnjava studentica Ajna Aganhodžić.

Nastava u okviru ovih studijskih programa počinje u narednoj akademskoj godini. Mogućnosti koje tržište rada nudi budućim inženjerima zaštite na radi i zaštite od požara trebale bi biti motiv mladima da u nastavku obrazovanja naprave upravo taj izbor.

federalna.ba

Metalurško-tehnološki fakultet Zenica UNZE
Zenica rak grlića materice Elma Kuduzović
0 17.01.2022 20:48
Gradska biblioteka Zenica Zenica
0 14.01.2022 19:01
ZDRMUZ rudnik rudari Zenica Rudnik mrkog uglja Zenica Senad Sarajlić
0 13.01.2022 16:48
okolinska dozvola Arcelor Mittal Zenica Zenica Arcelor Mittal
0 10.01.2022 18:49