Duraković i Halilagić o redefiniranju programa pomoći povratnicima u RS

Duraković i Halilagić o redefiniranju programa pomoći povratnicima u RS

Potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ćamil Duraković boravio je danas u posjeti Vladi i premijeru Tuzlanskog kantona u okviru planiranih posjeta svim kantonalnim premijerima koji pružaju podršku povratnicima u RS-u.

- Tuzlanski kanton je uvijek bio najbliži povratnicima, posebno na području Podrinja i pružao im najintenzivniju podršku. Malo se zna da je i kičma zdravstvenog sistema i prvo medicinsko utočište za povratnike upravo Tuzlanski kanton i njegove zdravstvene institucije, posebno u oblasti sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite. Upravo zato ovu seriju posjeta započinjem u Tuzli i Tuzlanskom kantonu - kazao je Duraković, najavljujući odlazak i u druge kantone.

U fokusu razgovora s premijerom Irfanom Halilagićem i ministrima za rad, socijalnu politiku i povratak Fadilom Alićem, kao i privrede Edinom Durakovićem, bili su povratnici, postojeći oblici podrške procesu povratka, ali i izazovi i mogućnosti redefiniranja tih programa i njihovo usklađivanje s potrebama povratnika.

- Tuzlanski kanton je uvijek bio oslonac i podrška povratnicima u raznim oblastima. To je naša moralna dužnost i obaveza i od toga nećemo odstupiti ni u narednom periodu. Činjenica jeste i mi smo to ove godine primijetili da se potrebe povratnika vremenom mijenjaju te u skladu s tim promjenama, moramo razmišljati o redefiniranju naših politika, programa i ciljeva. Planiramo već od naredne godine podršku povratku usmjeriti u pravcu podrške projektima ekonomskog razvoja, privrede, otvaranja novih radnih mjesta, kako bismo podržali one ljude koji su se vratili i pružili im priliku da rade i od tog svog rada privređuju i žive - kazao je kantonalni premijer Irfan Halilagić, saopćeno je iz Vlade TK-a.

federalna.ba/Fena

Ćamil Duraković Vlada Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić povratnici
Vukosavlje Vlada Federacije BiH Vlada FBiH povratnici
0 23.02.2024 18:54
Irfan Halilagić jutarnji program Dobro jutro, BiH!
0 21.02.2024 19:50
Mreža povratnici
0 20.02.2024 22:32
SodaSo Vlada Tuzlanskog kantona
0 01.02.2024 19:24