Dune: Prophecy: prvi trailer za TV prequel serije predvođene ženama
(Izvor: YouTube)

Dune: Prophecy: prvi trailer za TV prequel serije predvođene ženama

Prvi trailer za dugo očekivani TV prequel nedavnih filmova o Dini nudi ženski pogled na život prije 10.000 godina. Dune: Prophecy pratit će korijene sestrinstva Bene Gesserit koje predvode braća i sestre Harkonnen, a koje igraju Emily Watson i Olivia Williams. Kasnije članice sekte na velikom platnu igraju Rebecca Ferguson i Charlotte Rampling.

Inspiriran je romanom Sestrinstvo Dune, koji su napisali Kevin J Anderson i Brian Herbert, stariji sin Franka Herberta, pisca originalnih romana Dune.

Dolazi nakon drugog filma u hvaljenoj franšizi Denisa Villeneuvea koja je globalno zaradila više od 710 miliona dolara od izlaska početkom ove godine. Peter Bradshaw iz The Guardiana nazvao ju je "epskom naučno-fantastičnom halucinacijom"."Bene Gesserit su mi uvijek bili fascinantni", rekao je Villeneuve o seriji. “Fokusiranje serije oko tog moćnog reda žena činilo se ne samo relevantnim i inspirativnim, već i dinamičnim okruženjem za televizijsku seriju.”

Prvobitno razvijena 2019., serija je prošla kroz razne iteracije, uključujući druga imena i s različitim piscima i glumcima, prije nego što je postala Dune: Prophecy, čija će premijera biti prikazana kasnije ove godine na Maxu. Glumačku ekipu čine i Mark Strong, Jodhi May i Jessica Barden.

Villeneuve je prvobitno trebao režirati pilot, ali je kasnije odustao. Serija sada uključuje i Annu Foerster kao jednu od ključnih režiserki. Njena zasluga uključuje epizode Outlandera i akcijskog nastavka Underworld: Blood Wars.

Nakon uspjeha drugog filma o Dini ove godine, otkriveno je da se radi i na trećem dijelu. Villeneuve je otkrio da prije želi snimiti nešto drugo, što bi mogla biti adaptacija trilera Annie Jacobsen Nuclear War: A Scenario.

federalna.ba/The Guardian

Dune:Prophecy serija