Drina Jelena Dujmić iz Kanade najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji izvan RH

Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika u Tomislavgradu organizirala je devetu po redu Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

Uz Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske, pokrovitelji projekta bili su Dragan Čović, predsjednik HNS-a, Vlada Kantona 10 i Općina Tomislavgrad.

Dobri duh cijelog događaja, idejni nositelj i organizator manifestacije ne skriva zadovoljstvo što su nakon dvije pandemijske online revije konačno dočekali i ovu na otvorenom. Sljedeće godine će desetom revijom proslaviti i prvi mali jubilej. 

„I onda bi trebalo promisliti o cijelom ovome konceptu jer se pokazalo sada kad smo bili u Biogradu gosti na snimanju fotografija i revije koja je bila tamo bez izbora, da su domaći ljudi bili silno zainteresirani da bi to mogla biti neka turistička ponuda, dok su djevojke tu da prođu nekoliko gradova na Jadranu“, kaže otac Zvonko Martić, karmelićanin, idejni začetnik projekta i član Udruge Stećak.

„Uključili smo se kao suorganizatori u ovaj predivan program zato što okuplja djevojke Hrvatice i djevojke hrvatskog podrijetla iz cijeloga svijeta kako bi zajednički promovirale hrvatsku baštinu i hrvatsko tradicijsko ruho“, istakla je Snježana Jurišić, voditeljica Odjela za kulturu pri Hrvatskoj matici iseljenika.

U razgovoru iza kulisa zaključili smo kako djevojke nisu zaboravile svoje korijene.

„Ovo je moja nošnja iz Gornje Lastve, Tivatske. Prvi put učestvujem u ovome i jako sam ponosna i sretna što se predstavljam“, kazala je Mijana Crepulja iz Crne Gore.

„Ovo je narodna nošnja iz Janjeva, stara je 300 godina. Originalna je, ne postoji nikakva kopija. Jedina je ženska iz tog vremena, što se tiče muške garderobe, iz tog vremena ništa više nije ostalo“, naglasila je Ana Gucić s Kosova.

Ana je proglašena i najfotogeničnijom djevojkom osvojivši najviše glasova na Facebook stranici Udruge „Stećak“.

„Ovo je rekord svih rekorda da je pobjednica dobila 24.738 glasova, iza nje druga 18.000, treća 11.000“, naveo je otac Zvonko Martić.

Za titulu najljepše nadmetalo se 20 djevojaka, no pobjedničkom lentom mogla se okititi samo jedna.

„Presretna sam, ovo sam uradila zbog mame. Sretna sam što donosim ovu nagradu kući zbog nje, ona je iz Tomislavgrada, kao i cijela moja obitelj. Ponosna sam jer su moji korijeni ovdje i što sam baš tu za njih osvojila nagradu“, poručila je pobjednica Drina Jelena Dujmić iz Kanade

Većini djevojaka ovo je bio prvi posjet Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Došle su iz zemalja regije, Europe, pa i onih preko oceana, iz Južne i Sjeverne Amerike.

federalna.ba

Drina Jelena Dujmić Tomislavgrad
Tomislavgrad požar
0 31.03.2024 16:36
Tomislavgrad Noć muzeja
0 27.01.2024 09:52
krijumčarenje ljudima migranti Granična policija Bosne i Hercegovine Kamensko Tomislavgrad
0 26.01.2024 16:54