Drastično se povećao broj onih koji rade od kuće, potrebna im je bolja zaštita
(Izvor: EPA/SASCHA STEINBACH)

Drastično se povećao broj onih koji rade od kuće, potrebna im je bolja zaštita

Broj onih koji rade od kuće dramatično se povećao zbog širenja pandemije COVID-19 i potrebna im je bolja zaštita, navela je Međunarodna organizacija rada (ILO) u izvještaju od srijede.

Budući da se rad kod kuće događa u privatnoj sferi, često je "nevidljiv", a ILO procjenjuje da je oko 260 miliona ljudi radilo od kuće prije pandemije. Iako rad od kuće nije novitet, institucije koje upravljaju tržištem rada "rijetko su dizajnirane s domom kao radnim mjestom", navodi se u izvještaju.

Iznenadni porast rada od kuće obnavlja hitnost potrebe za poštovanjem rada od kuće i za radnike i za poslodavce.

Na primjer, u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, gotovo svi radnici iz kuće (90 posto) rade neformalno.

Obično su u gorem stanju od onih koji rade izvan kuće, čak i u visokokvalificiranim profesijama.

Radnici od kuće zarađuju u prosjeku 13 posto manje u Velikoj Britaniji, 22 posto manje u Sjedinjenim Američkim Državama, 25 posto manje u Južnoj Africi i oko 50 posto u Argentini, Indiji i Meksiku.

"Mnoge zemlje širom svijeta imaju zakone, ponekad dopunjene kolektivnim ugovorima, koji se bave raznim deficitima dostojanstvenog rada povezanim sa kućom", rekla je Janine Berg, viša ekonomistkinja MOR-a i autorica izvještaja.

Radnici od kuće također se s većim rizicima za sigurnost i zdravlje i imaju manji pristup obuci od radnika koji ne rade od kuće, što utječe na njihove šanse za karijeru.

Prije krize COVID-19, procjene ILO-a pokazuju da je približno 260 miliona radnika koji rade kod kuće širom svijeta predstavljalo 7,9 posto globalne zaposlenosti, a 56 posto od njih (147 miliona) bile su žene.

federalna.ba/AA

rad od kuće zaštita Međunarodna organizacija rada
Njemačka rad od kuće
0 16.02.2021 08:48
Vijeće ministara Vijeće ministara Bosne i Hercegovine BiH koronavirus Covid19 pandemija virus Mađarska zaštita maske zaštitne maske
0 28.01.2021 19:04
farmeri domaća proizvodnja zaštita Bijeljina
0 22.01.2021 14:50