Dodik: Prije će Schmidt iz BiH nego ja u zatvor

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u nedjelju u Mostaru da će prije iz Bosne i Hercegovine otići visoki predstavnik Christian Schmidt, nego on u zatvor.

"Prije će otići Schmidt iz Bosne i Hercegovine nego ja u zatvor", kazao je Dodik u izjavi za medije uoči donatorskog ručka za obnovu i završetak Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.

Ocijenio je da je loše po Bosnu i Hercegovinu što jedan dio međunarodne zajednice misli da intervencionizmom mogu da riješe neke stvari.

Dodik se u svojoj izjavi obrušio i na američkog veleposlanika u Bosni i Hercegovini Michaela Murphyja nazvavši ga umišljenim i prepotentnim.

"On misli da je neki mesija koji je ovdje nama došao govoriti što da radimo", kazao je Dodik.

"On je jedan obični lažov, petljanac, koji putem zloupotrebe svojih kanala pokušava da prikaže crnom situaciju koja nije takva. Ona je loša samo zato što ima takvih kao što je Murphy koji se miješaju u unutarnje stvari ove zemlje“, dodao je. 

Referirajući se na koordinacijski sastanak koalicijskih partnera na razni BiH, HDZ-a BiH, SNSD-a i stranaka Trojke koji će se održati u ponedjeljak u Mostaru, rekao je da treba rješavati probleme. 

"Ono što će biti epicentar svih razgovora je Ustavni sud i izborni zakon. Mislim da se nećemo moći kretati dalje dok ta dva pitanje ne riješimo. To nije nikakva prijetnja, ali se ne može događati da se samo jednima rješava problem, a drugi da se ignoriraju", ustvrdio je on.

Na kraju je kazao kako će predložiti da se u Parlamentu BiH donese deklaracija o suverenosti Bosne i Hercegovine.

"To bi značilo da nema visokog predstavnika, sudaca Ustavnog suda… ako nećete onda priznajte da ste poltroni i podanici", zaključio je predsjednik RS-a.

federalna.ba/Fena

Milorad Dodik Christian Schmidt
Milorad Dodik Sud BiH
0 06.12.2023 20:51
Milorad Dodik suđenje prvo ročište
0 06.12.2023 14:04
Milorad Dodik visoki predstavnik ročište
0 06.12.2023 08:13