Dodik: Eskobar može narediti likvidaciju

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je kako će "predstavnici Republike Srpske ići na sjednice državnih institucija samo kada je to u interesu RS". Dodao je i da ne može da se prihvati da bude politička odluka da se Srpskoj oduzimaju šume, imovina.

"Ne možemo da prihvatimo da to bude predmet razgovora na nivou BiH, time se mijenja suština Dejtonskog sporazuma. Srpski predstavnici će ići na sjednice samo onda kada procijene da je to potrebno i od interesa za Srpsku. Poštovaćemo odluke Narodne skupštine Republike Srpske", navodi Dodik.

Ponovo se osvrnuo i na visokog predstavnika Christiana Schmidta kojeg je nazvao “luzerom” te rekao da je za Njemačku velika sramota što ga je poslala i podržala.

"Vidjeli smo i ovoga što se lažno naziva visokim predstavnikom kako plačljivim tonom ovih dana nešto govori. Eto vidite da sam interesantan, Dodik me pominje – kaže. Pominjem jer je apsolutno abnormalna, luda situacija u kojoj građanin druge države dolazi ovdje i lažno se predstavlja", kaže Dodik.

Istakao je kako bi Inzkov zakon možda i prihvatili da su je uvršteno i to da se kažnjava izgovaranje da je “RS genocidna tvorevina”.

Osvrnuo se i na zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnog izaslanika za region Gabriela Escobara. 

“Poznajem onog Escobara lično. Mislim da ima potencijal i da naredi da se neko likvidira. U svakom slučaju to ne mora da nas brine”, rekao je Dodik.

Dodik je poručio da se namjerno pokušava pogrešno interpretirati njegov razgovor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, te da interes Vučića za pitanja u BiH pokušavaju da zloupotrijebe.

"Pokušavaju da stvore atmosferu da je nešto sve urađeno. O tom pitanju ćemo raspravljati, ali mislimo isto tako da nisu otklonjeni razlozi zbog kojih su institucije napustili srpski predstavnici. Podsjetiću da imamo dogovor da srpski predstavnici učestvuju u radu kada se to tiče interesa Republike Srpske", kaže Dodik i dodaje da su sva ova dešavanja neskrivena želja opozicije da se vrate u institucije BiH, a da to za to druge okrive.

Dodik je istakao i  spremnost da podrže dogovore o Izbornom zakonu o izboru člana Predsjedništva BiH između druga dva konstitutivna naroda.

federalna.ba

Milorad Dodik sankcije Republika Srpska Christian Schmidt
Milorad Dodik Vladimir Putin
0 06.06.2023 21:04
Dragan Čović Nermin Nikšić Milorad Dodik sastanak
0 01.06.2023 15:50