videoprilog Muhameda Čabrića (Federacija danas)

Hurtić u Doboju s Jerinićem: Preko 500.000 KM za gradsku infrastrukturu

Putem entitetskih ministarstava trgovine i turizma i raseljenih osoba i izbjeglica FBiH oko 500.000 maraka bit će u ovoj godini uloženo u infrastrukturne projekte i sanaciju i izgradnju 140 objekata za povratnike u Doboj. Uz to do septembra se očekuje završetak izgradnje zgrade sa 134 stana za socijalno stanovanje čime će biti stvoreni preduvjeti za zatvaranje kolektivnog centra u Doboju. Saopšteno je ovo nakon sastanka ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlida Hurtića i gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića.

Da Dobojlije imaju razloga biti zadovoljni radom sugrađanina Sevlida Hurtića, svjedoči i činjenica da je za kratkog boravka na čelu Ministarstva trgovine i turizma RS-a, uspio za infrastukturne projekte u Doboju osigurati značajna finansijska sredstva.

„Što svakako iznosi negdje preko 500.000 KM koje će biti uložene u infrastrukturu na teritoriji Grada Doboja", kaže gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

„To je nešto što Doboj Grad zaslužuje. To mi svake godine imamo i naravno da će se to uložiti u MZ u Gradu Doboju", istakao je Hurtić.

Solidarnim ulaganjem Grada i Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice osigurana je sanacija ili izgradnja 140 povratničkih objekata, a bilo je riječi i o zatvaranju kolektivnog centra Dom penzionera, gdje u lošim uvjetima živi više od 100 izbjeglih i raseljenih.

„Živim sa sinom i evo ovdje išao u školu prvi razred. Znači, sad ima 24 godine. Tamo su zavrnuli vodu. Ja na petom spratu ne mogu uključiti mašinu jer nema vode. Samo jedna česma radi", kaže Rankica Petković, stanovnica kolektivnog centra Dom penzionera u Doboju.

Za dovršetak izgradnje zgrade sa 134 stana za socijalno stanovanje, gdje bi i stanovnici ovog koletivnog centra pronašli novi dom, nedostaje novca.

„To je ono što je sada u nadležnosti gospodina Huritća i mi smo evo raspisali tender za vanjsko uređenje", dodaje Jerinić.

„Falilo je vanjsko uređenje, negdje oko milion i po maraka. Obezbijeđena su ta sredstva, tako da ova zgrada u Barama, raspisan je tender, bit će uskoro riješena tako da ćemo i to riješiti", naglašava Hurtić.

Zgrada bi, kako je najavljeno, trebala biti završena u septembru ove godine.

federalna.ba

Doboj kolektivni centri