'OHR je nešto što nas održava na životu željeli mi to prihvatiti li ne'

'OHR je nešto što nas održava na životu željeli mi to prihvatiti li ne'

Sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini je pitanje kojim se bave i međunarodne organizacije i politike. S jedne strane, želja države i njenih građana da idu ka Evropi i prosperitetu, s druge strane, nekolicina onih koji se ne libe prikloniti režimu Rusije. Kakve su posljedice, kakve mogu biti, koliko su građani kolateralna šteta političkih odnosa i gubi li BiH integritet, za Federalnu televiziju komentirao Sandi Dizdarević. 

Kaže da je suština čitave sigurnosne situacije u BiH produkt i preslika političkih preslagivanja u posljednjih 30 godina.

"Ona je stabilna, ali je daleko od dobre, odnosno neke vrste pozitivne korelacije. Puno je faktora koji utiču na to. Prije svega od političkog slaganja, odnosno neslaganja, do stope kriminaliteta. Ono što je možda u posljednjih 50 godina na ovom području, s fokus na posljednjih 10 godina, jeste uticaj velikih stranih sila. I posebno ono što se danas dešava, a to je maligni ruski utjecaj na području BiH."

Pojašnjava da se uticaj SAD-a i Rusije reflektuje u svakoj pori društvenog života u BiH.

"Počev od političkog, a svi vidimo kakve su političke reakcije pojedinih političkih subjekata i personifikatora koji su potpuno podijeljeni od onih koji su za NATO savez do onih političara i političkih subjekata koji su proruski orjentirani. Samim tim, oko neslaganja oko toga, ta vrsta kriminaliteta spušta se na najnižu razinu, a to lokalna zajednica, tako da je stopa kriminaliteta izrazito u povećanju bez obzira što policijski izvještaji to prikazuju drugačije. I naravno javlja se u onom socijalnog segmentu gdje svaki dan sve više i više građana BiH napušta BiH, ne zbog ekonomske situacije već prvobitno zbog turbulente političko-ekonomske situacije na ovom području."

Dizdarević navodi da je cilj stranih sila podijeljen u nekoliko segmenata.

"Primarni cilj je onemogućiti s jedne strane ulazak BiH u NATO, s druge strane SAD i NATO žele biti što bliže Ruskoj Federaciji i to su cijene uticaja posljedica koje trpe građani BiH."

Smatra da je BiH i u vanjskoj politici potpuno podijeljena.

"Federacija BiH oslanja se i želi ući na Zapad, a s druge strane imamo Republiku Srpsku koja ima vrlo jasan stav kad je u pitanju NATO, ali i jasan stav kad je u pitanju Ruska Federacija."

Naglašava da je najveći problem u BiH zloupotreba religije.

"Vjera=Bog, religija=čovjek, čovjek je podložan različitim uticajima odnosno manipulaciji. Samim tim naši političari vrlo precizno manipuliraju preko religije sredinama i masama građana u BiH. I za posljedicu imamo stanje koje imamo."

Dizdarević kaže da OHR održava BiH na životu.

"Željeli mi to priznati i prihvatiti u datom trenutku ili ne, visoki predstavnik i cijeli OHR odgovara svim političkim subjektima u BiH."

federalna.ba

Sandi Dizdarević BiH sigurnosna situacija