videoprilog Ane Skopljak (Dnevnik 3); foto: AA

Desetine povrijeđenih u sukobima KFOR-a i demonstranata na sjeveru Kosova

Prema informacijama srbijanskih medija, najmanje 50 osoba je povrijeđeno i desetine pripadnika KFOR-a nakon posljednjih sukoba na sjeveru Kosova ispred zgrade Opštine Zvečan. Sukobu građana srpske nacionalosti i snaga KFOR-a predhodile su demonstracije i sukob Srba i kosovske policije zbog albanskih gradonačelnika u opštinama na sjeveru Kosova.

Kosovska policija pokušala je, koristeći suzavac i šok bombe, rastjerati okupljene građane srpske nacionalnosti pred Opštinom Zvečan, koji su pokušali blokirati rad opšinske administracije koju od petka vodi novoizabrani gradonačelnik Albanac.

KFOR: Oko 25 ranjenih iz multinacionalnog kontingenta tokom suzbijanja demonstranata

Tokom intervencije trupa KFOR-a na sjeveru Kosova, u opštini Zvečan mnogi od pripadnika međunarodnih snaga povrijeđeni su u sukobima sa demonstrantima. Naime, oko 25 ranjenih iz multinacionalnog kontingenta tokom suzbijanja demonstranata koji su protestovali u opštini Zvečan. Naime, da...

“Imamo dva zahtjeva - da nelegalni, nelegitimni šerifi, kako sebe nazivaju novoizabrani gradonačelnici, odu svojim kućama pa nek šefuju tamo svojoj rodbini svojim suprugama i da se specijalna jedinica koja se nalazi u zgradi Opštine i oko Opštine povuče s oklopnim vozilima”, poručio je lider Srpske liste Goran Rakić.

Do eskalacije je došlo kada su pripadnici KFOR-a upozorili građane da se raziđu, a nakon neposluha upotrijebili su silu. Građani su reagovali kamenicama, flašama prilikom čega je povrijeđeno nekoliko pripadnika KFOR-a, što je NATO oštro osudio.

“Tokom odvraćanja najaktivnijih marginalnih grupa demonstranata, nekoliko vojnika italijanskog i mađarskog kontingenta KFOR-a izloženo je neisprovociranim napadima te su pretrpjeli povrede s frakturama i opekotima nastalim usljed eksplozije zapaljivih naprava”, saopštili su iz KFOR-a.

Obratio se javnosti i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, kriveći kosovskog premijera za nastalu situaciju. Pozvao je Srbe na sjeveru Kosova da ne ulaze u sukob sa NATO-om, a međunarodnu zajednicu da, kako je kazao, urazumi Kurtija.

Vučić: Pozivam Srbe na Kosovu da protestuju na miran način

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, nakon današnjih demonstracija i nereda na sjeveru Kosova u kojima su povrijeđene na desetine osoba, izjavio kako će Srbija učiniti sve da sačuva mir, optužio je kosovskog premijera Albina Kurtija kako želi da "cijeli region dovede do krvoprolića", te po...

“Kurti od prvog dana ima samo jedan cilj - krvoproliće. U posljednja tri dana je i ćorav mogao shvatiti što se to priprema. Kurti je jedini krivac za sve što se događa”, rekao je Vučić.

Reagovala je i kosovska predsjednika Vjosa Osmani, osuđujući napade onih, kako je kazala, koji poštuju Vučićeve naredbe:

“Ilegalne srpske strukture prerasle u kriminalne bande napale su kosovsku policiju, službenike KFOR-a i novinare. Ove neprihvatljive nasilne činove bi trebali osuditi svi. Oni koji provode Vučićeve naredbe za destabilizaciju sjevera Kosova moraju biti dovedeni pred lice pravde.”

Kurti s ambasadorima Kvinte: Ne radi se o mirnim protestima, već o gomili ekstremista u re...

Premijer Kosova Albin Kurti sastao se s ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Kancelarije Evropske unije na Kosovu, s kojima je razgovarao o dešavanjima na sjeveru Kosova, nakon nasilne akcije ekstremističkih demonstranata protiv kosovske policije, KFOR-a i pripadnika medija. Kako je sao...

Napade je oštro osudila i međunarodna zajednica.

“Zabrinuti smo zbog razvoja događaja i zatražili smo od premijera Kurtija da poduzme neke korake da bi se osiguralo postizanje deeskalacije”, poručio je Jeff Hovenier, ambasador SAD-a na Kosovu.

Američki ambasador na Kosovu održao je sastanak ambasadora Kvinte s kosovskim predsjednikom Aljbinom Kurtijem, a srbijanski predsjednik Vučić sastanak Kvinte najavio je sutra. Osim u opštini Zvečan, u kojoj je došlo do ekslacije napetosti, teška je situacija i u druge tri opštine na sjeveru Kosova sa srpskom većinom, Leposavić, Zubin Potok i Sjeverna Mitrovica.

federalna.ba

Kosovo KFOR