Vučić: Pozivam Srbe na Kosovu da protestuju na miran način
(Izvor: AA)

Vučić: Pozivam Srbe na Kosovu da protestuju na miran način

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, nakon današnjih demonstracija i nereda na sjeveru Kosova u kojima su povrijeđene na desetine osoba, izjavio kako će Srbija učiniti sve da sačuva mir, optužio je kosovskog premijera Albina Kurtija kako želi da "cijeli region dovede do krvoprolića", te pozvao međunarodnu zajednicu da, kako je rekao, "urazumi Kurtija".

Vučić je obraćanje na konferenciji za novinare, održano u palati Srbije, započeo teškom optužbom na račun premijera Kosova Albina Kurtija.

"Iako smo mjesecima govorili da Albin Kurti ima samo jednu želju, da izazove sukobe na Kosovu, da dovede do krvoprolića cijeli region, malo ko je želio da čuje istinu, malo ko je htio da razumije šta je suština svega što se tamo događa“, rekao je Vučić, tvrdeći kako je "Kurti jedini krivac“.

KFOR: Oko 25 ranjenih iz multinacionalnog kontingenta tokom suzbijanja demonstranata

Tokom intervencije trupa KFOR-a na sjeveru Kosova, u opštini Zvečan mnogi od pripadnika međunarodnih snaga povrijeđeni su u sukobima sa demonstrantima. Naime, oko 25 ranjenih iz multinacionalnog kontingenta tokom suzbijanja demonstranata koji su protestovali u opštini Zvečan. Naime, da...

On je potom, kako je kazao, hronološki prenio današnja događanja na sjeveru Kosova. Vučić je, između ostalog, poručio kako su "Srbi na sjeveru Kosova danas na sve načine pokazivali da nisu za nasilje“.

Kazao je da je na sjeveru Kosova danas pomoć zatražilo 52 povrijeđenih Srba i 41 pripadnik KFOR-a najviše iz mađarskog i italijanskog kontingenta.

Vučić je također otkrio kako su već rasporedili snage u skladu sa situacijom, te kako su srbijanske snage na mjestima gdje misle da je to neophodno.

“Noćas ćemo ih na više mjesta obići, nećemo dozvoliti pogrom srpskog naroda”, rekao je Vučić.

Starović: Dvojica Srba ranjena, jedan u teškom stanju

Državni tajnik Ministarstva obrane Republike Srbije Nemanja Starović izjavio je za RTS da su dvojica Srba ranjena iz vatrenog oružja u sukobu s KFOR-om i kosovskom policijom u Zvečanu te da je jedan od ranjenih u teškom stanju. Do sukoba lokalnih Srba s jedne i pripadnika kosovske policije i...

Kazao je također kako je za sutra zakazana sjednica s Kvintom.

“Pozivam Srbe na Kosovu da ne ulaze u sukob s NATO-om, ne zato što smo uplašeni, već zato što je to ono što Kurti najviše želi. Pozivam ih da protestuju na miran način, baš kao što su to i danas činili. Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir, ali nećemo dozvoliti progon našeg naroda na Kosovu", rekao je Vučić.

Srbijanski predsjednik je pozvao međunarodnu zajednicu da "urazumi Kaurtija", te poručio: "Ako to ne učine, plašim se da će za sve nas biti kasno. Zapuca li albanski okupator, tada će sve biti drugačije."

federalna.ba/AA

Aleksandar Vučić Kosovo
Giorgia Meloni Aleksandar Vučić Italija Srbija
0 03.12.2023 17:53
Srbija Aleksandar Vučić izbori
0 01.12.2023 12:21
Milorad Dodik Srbija Aleksandar Vučić izbori
0 30.11.2023 09:34
Kosovo hapšenja euri falsifikovanje
0 29.11.2023 10:26