Delić: Iz Bihaća želimo poslati poruku jedinstva sistema socijalne zaštite

Delić: Iz Bihaća želimo poslati poruku jedinstva sistema socijalne zaštite

Prva, konstituirajuća sjednica Ministarske koordinacije za oblast socijalne politike u Federaciji BiH održana je danas u Bihaću, a osim konstituiranja radnog tijela i usvajanja radnih akata, tema prve sjednice bila je izrada kataloga socijalnih prava i usluga na području Federacije BiH.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je istaknuo da se osnivanjem Ministarske koordinacije nastoji raditi na usklađivanju politika u oblasti socijalne i dječije zaštite između federalne i kantonalnih nivoa vlasti, a s ciljem ujednačavanja prava i usluga na području čitave Federacije.

- S prvom sjednicom ove Koordinacije krenuli smo iz Bihaća da, između ostalog, pošaljemo poruku da kanton koji je nominalno kanton broj jedan nije zaboravljen, da nam je važan i da želimo s ovim važnim poslom krenuti upravo iz Unsko - sanskog kantona. Svi resorni ministri socijalne zaštite na jednom mjestu koji zajednički rade na usaglašavanju politika iz oblasti socijalne zaštite su velika snaga. Mi danas iz Bihaća, svi zajedno, šaljemo jaku poruku jedinstva sistema socijalne zaštite. Socijalnu zaštitu stavljamo u fokus interesovanja javnosti i donosioca odluka, što je posebno važno u oblasti prevencije posljedica sve češćih negativnih oblika ponašanja - kazao je tokom sjednice ministar Delić.

Ministarsku koordinaciju za oblast socijalne politike kao radno tijelo, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, imenovala je Vlada FBiH, a čine je kantonalni ministri iz oblasti socijalne politike svih deset kantona, po jedan član iz svakog resornog ministarstva i federalni ministar rada i socijalne politike.

Sljedeća sjednica zakazana je za drugu polovinu januara 2024. godine u Orašju - saopćeno  je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

federalna.ba/Fena

Adnan Delić Bihać