Delegacija PSBiH na seminaru Specijalne grupe za Mediteran i Bliski istok PSNATO-a u Rimu

Delegacija PSBiH na seminaru Specijalne grupe za Mediteran i Bliski istok PSNATO-a u Rimu

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Kemal Ademović i zamjenici predsjedavajućeg Marina Pendeš i Obren Petrović učestvuju na seminaru Specijalne grupe za Mediteran i Bliski istok PSNATO-a, koji se održava u Rimu.

Seminar, koji su zajednički organizovali PSNATO-a i Parlament Republike Italije, pozdravnim govorom otvorio je predsjedavajući Delegacije Italije u PSNATO-a Lorenzo Cesa.

Na seminaru se, uz učešće istaknutih govornika iz područja struke, akademske zajednice i parlamentarnog života, otvoreno raspravljalo o ulozi NATO-a u vrijeme konflikata u regionu Bliskog istoka i Sjeverne Afrike (MENA regija), te o odnosima s južnim NATO susjedstvom.

Diskusiju parlamentaraca zemalja učesnica izlaganjem je otvorio ministar odbrane Republike Italije Guido Crosetto, koji je govorio o nestabilnosti i nesigurnosti na području Bliskog istoka i Afrike.

Prvi dan seminara obilježila je i sesija o zajedničkim socio-ekonomskim izazovima u području energetike, sigurnosti hrane, klimatskih promjena i migracija, tokom koje je naglašena potreba koordinacije i saradnje s Evropskom unijom, saopćeno je iz PSBiH.

federalna.ba/Fena

PSBiH