videoprilog Harisa Šertovića (Dnevnik 2)

Čvrsti stavovi uz sankcije omekšali, ali dokad?

Da li se blokadama nazire kraj? Posebno nakon proširenih američkih sankcija Miloradu Dodiku. Znači li povratak kraj blokadama, jer su na stolu najave novih sankcija.

Administracija SAD-a označila je Milorada Dodika kao političara korupcije i kriminala te proširila već postojeće sankcije. Dodik je u svom stilu ismijao takav potez i rekao da mogu samo još da ga ubiju. Potom je uslijedila inatpolitika, inat-proslava i inat-parada. Uz sve to, inat-blokada države. Nekoliko dana kasnije Dodik u Beogradu i Vučićeva molba Dodiku poslužila je kao alibi za eventualni izlaz iz ćorsokaka vlastite politike i stiže samo nekoliko dana nakon američkih sankcija. No, je li za promjenu kursa Dodiku kasno, jer su nove sankcije u najavi.

“Ova administracija je veoma posvećena borbi protiv korupcije i jedno od sredstava u toj borbi su ove sankcije. I mogu reći da, bit će ih još, ali to neće biti primarno sredstvo našeg angažmana”, poručio je Gabriel Escobar, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan.

Primarno, očito, nije, ali je djelotvorno. Jer što dijalog nije mogao, sankcijama se lako postiglo. Pa su tako čvrsti stavovi Milorada Dodika naprosto omekšali.

“Milorad Dodik zna kako je došao na vlast i zbog toga se vraća u institucije. A ako govorimo o povratku Dodika i SNSD-a u institucije, ja ću pitati samo do kada?”, mišljenja je novinar Željko Raljić.

Je li politika povlačenja ili strah od vlastitog političkog života? Prvi test sutra na kolegiju Zastupničkog doma državnog parlamenta. Bez obzira i na potencijalni ishod, o sankcijama se uveliko razgovara u zemljama EU.

“Ono o čemu u ovom trenutku nema dogovora jeste pitanje je li sada trenutak da se ide sa sankcijama i u kojem će trenutku ta saglasnost postojati zavisi od većine argumenata onih koji to zagovaraju, a to je prije svega Njemačka, ali i situacija u BiH. Vama je poznato da su Orban i Mađarska u ovom trenutku najjači i najglasniji zagovaraoci da je još rano za sankcije i da još postoji prostor za razgovor”, kaže Adi Ćerimagić, analitičar Inicijative za evropsku stabilnost iz Berlina.

“U najvažnijem dijelu imamo zajednički stav s našim evropskim partnerima. Identično vidimo probleme, izazove i put naprijed. Dakle, sve što smo uradili na Balkanu, sve što je bilo uspješno, urađeno je u saradnji s našim evropskim partnerima. Mogu da kažem da se u Evropskoj uniji vode intenzivni razgovori o tome šta oni mogu da ponude, da upotpune naše mjere. Tako da se radujem tome. Veoma blisko sarađujemo”, istakao je Escobar.

Potez prvi, Dodik i partneri na ulazna vrata institucija BiH, ali je upitno je li taj potez dovoljan da se glasa za, jer su SNSD-ovi već u institucijama, ali glasaju protiv. Sankcije za sada nisu ponudile rješenje deblokade države, već isključivo ponudile manevar nastavku političke igre u režiji Milorada Dodika. Hoće li biti posljedica i po koga, moglo bi se saznati ako trenutne upotpune i evropske sankcije, jer teško je očekivati da je Dodikov plan rušenja državnih institucija stavljen po strani.

federalna.ba

Milorad Dodik Gabriel Escobar sankcije
Ana Brnabić prijetnje sankcije Rusija
0 17.05.2022 13:07
Milorad Dodik Predsjedništvo BiH
0 17.05.2022 12:22
Aleksandar Vučić Srbija sankcije
0 15.05.2022 12:28
Milorad Dodik SNSD
0 13.05.2022 19:40
Milorad Dodik Šefik Džaferović Zoran Tegeltija Christian Schmidt
0 12.05.2022 17:15