Čudesne fotografije ''Euklida''

Evropski teleskop "Euklid" poslao je prve slike sa misije u "mračnom univerzumu" - sazviježđe "Persej" i svemirsku maglinu nazvanu "Konjska glava" snimio je sa zadivljujućim detaljima u sklopu napora da se napravi 3D mapa kosmosa.

Na jednom snimku je skoro stotinu hiljada galaksija.

Misija Evropske svemirske agencije /ESA/, vrijedna milijardu eura, fokusirana je na tamnu materiju i tamnu energiju, koje zajedno čine 95 odsto univerzuma, ali je njihova priroda i dalje potpuno misteriozna.

Naučnici navode da je teleskop "Euklid" u stanju da otkrije galaksije udaljene i do deset milijardi svjetlosnih godina, pa se očekuje da će astronomima omogućiti da dođu do bitnih saznanja o velikoj rasprostranjenosti tamne materije i otkriju utjecaj tamne energije u "ranom univerzumu".

Kako navode naučni portali, profesor Carol Mandel, direktor ESA za nauku, ističe da će misija, koja je pokrenuta u julu pomjeriti granice naučnog znanja u neistraženu teritoriju "izvan Einsteina".

"Uspjeli smo da shvatimo kako funkcioniše pet odsto univerzuma, a također smo shvatili da nam je još 95 odsto nepoznato. Ne možemo da idemo na ivicu Univerzuma da bismo istraživali, ali ćemo ove slike vratiti na Zemlju i proučavati ih na kompjuterima – i to za samo 1,4 milijarde eura" - objašnjava ona.

Tokom narednih šest godina, "Euklid" će posmatrati oko osam milijardi galaksija koristeći infracrvenu i vidljivu svjetlost na 36 odsto noćnog neba.

Misija, možda, u početku neće odgovoriti na pitanje šta je tamna materija, ali bi barem trebalo da pokaže gdje se nalazi i kako se ponaša.

Istraživači će osmatrati kretanje galaksija kako bi izgradili tačnu sliku konkurentskih gravitacionih sila koje uzrokuju da se galaksije spajaju i tamne energije koja pokreće ubrzano širenje svemira.

Rene Loris, naučnik u projektu "Euklid", napominje da nikada ranije nisu viđene takve slike iz svemira, koje sadrže mnogo detalja.

"Sada smo spremni da posmatramo milijarde galaksija i proučavamo njihovu evoluciju tokom kosmičkog vremena" - zaključuje on.

federalna.ba/Srna

Euklid NASA