Članovi predsjedništva Stranke za BiH iz Goražda podnijeli ostavke na sve stranačke funkcije
(Izvor: Fena/Elma Geca)

Članovi predsjedništva Stranke za BiH iz Goražda podnijeli ostavke na sve stranačke funkcije

Članovi Predsjedništva Stranke za BiH iz Goražda, Senad Čeljo, aktuelni ministar zdravstva i socijalne politike, Damir Žuga aktuelni poslanik u kantonalnom parlamentu i Salem Halilović,  podnijeli su ostavke na sve stranačke funkcije i članstvo u toj stranci.

U obrazloženju ostavki naveli su niz razloga zbog kojih su se odlučili na ovako radikalan potez, nezadovoljni načinom na koji predsjednik Semir Efendić upravlja Strankom za BiH.

- Predsjednik Efendić sam donosi najvažnije političke odluke koje su u isključivoj nadležnosti Predsjedništva kao kolektivnog organa, koji je Efendić pretvorio u organ za puku verifikaciju njegovih odluka. Čak i kada smo neke odluke ocijenili kao potpuno pogrešne, bilo je kasno da se nešto promijeni -  navodi se, između ostalog, u obrazloženju ostavki.

Kao primjer, između ostalog, istakli su kandidovanje Nermina Šehovića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine koju Predsjedništvo nikad nije razmatralo, zatim podršku Željku Komšiću, kandidatu za člana Predsjedništva BiH, o čemu su, ističu, saznali iz medija.

- Iz medija smo saznali i za savez SBiH-NES, što smo naknadno verifikovali. Također smo iz medija saznali na koje pozicije Stranka za BiH pretenduje u pregovorima u okviru tadašnje "Osmorke, sa kojom su također pregovori započeli bez odluke Predsjedništva SBiH koja je naknadno verifikovana – precizirali su između ostalog.

Navode da je rezultat svega činjenica da je SBiH mimo volje Predsjedništva u opoziciji te da je okarakterisana kao vrlo nepouzdan i nekorektan partner prema političkim subjektima sa kojima su vođeni pregovori šest mjeseci, te da je neozbiljnost stranke i u očima međunarodne zajednice momenat koji bi trebao da ih brine.

Podsjećaju da je posljednja sjednica Predsjedništva održana 28. aprila, nekoliko sati nakon što je imenovana Vlada Federacije BiH, te da su otvoreno pokazali neslaganje sa odlukom kojom je Efendić Stranku za BiH poslao u opoziciju i da je takvu odluku donio sam.

- Zbog svega navedenog, a s obzirom da zaista ne vidimo ni minimum volje da se koriguje način donošenja najvažnijih odluka u SBiH koja je pretvorena u društvo jednog lica i "megafon SDA", ne vidimo mogućnost nastavka našeg djelovanja u ovom političkom subjektu i donijeli smo za nas nimalo lahku odluku da istupimo iz organa, ali i iz članstva Stranke za BiH. Među članovima Predsjedništva SBiH postoji mnogo ljudi koji sve ovo znaju i u potpunosti dijele naše mišljenje, te smo sigurni da će razumjeti ovakvu našu odluku, naveli su u ostavci.

Osim članova Predsjedništva SBiH, stranku su napustili i članovi Kantonalnog vijeća i Gradskog savjeta, te izabrani zvaničnici Amel Begović, aktuelni poslanik u kantonalnom parlamentu, dva vijećnika u  gradskom vijeću Goražde Anela Jamak i Aldin Žuga.

federalna.ba/Fena

članovi Stranka za BiH Goražde
Goražde pokazna vježba Civilna zaštita
0 16.09.2023 14:31
Goražde MUP BPK zaplijena narkotika
0 12.09.2023 13:05
Vlada Kantona Sarajevo Emir Dedović Almir Bečarevi Stranka za BiH
0 11.09.2023 18:09
Goražde Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica
0 11.09.2023 12:42