Članovi delegacije PSBiH u PSNATO-a učestvuju na proljetnom zasjedanju PSNATO-a u Sofiji
(Izvor: Fena/PSBiH)

Članovi delegacije PSBiH u PSNATO-a učestvuju na proljetnom zasjedanju PSNATO-a u Sofiji

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Kemal Ademović i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Obren Petrović učestvuju na proljetnom zasjedanju PSNATO-a koje se održava u Sofiji, Republika Bugarska.  

Uvodne dane proljetnog zasjedanja PSNATO-a obilježavaju sjednice svih odbora Skupštine, na kojima se raspravlja o izvještajima koji će biti predmet razmatranja i usvajanja na predstojećem godišnjem zasjedanju PSNATO-a u Montrealu.

U okviru razmatranja Preliminarnog nacrta izvještaja Pododbora za buduće sposobnosti sigurnosti i odbrane "Zapadni Balkan: Obnovljeni sigurnosni izazovi na pragu NATO-a", izvjestitelja lorda Marka Lancastera, obratio se i predsjedavajući Delegacije PSBiH Kemal Ademović.

Predsjedavajući Ademović pozdravio je sveobuhvatnost izvještaja i razmatranja sigurnosne situacije unutar izvještaja. Istaknuo je zauzeti stav zemalja članica NATO-a da zajednički pomognu u rješavanju izazova u Bosni i Hercegovini, ali i izrazio zabrinutost činjenicom što se naša zemlja uopće spominje kao NATO ugroženi partner, te ograničenom mogućnošću odgovora bosanskohercegovačkih institucija na izazove koji su pred njima.

Članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-a Kemal Ademović i Obren Petrović održali su i bilateralni sastanak s lordom Markom Lancasterom, koji je i član Delegacije Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u PSNATO-a.

Članovi Delegacije PSBiH zahvalili su lordu Lancasteru na posvećenosti regiji Zapadnog Balkana i preciznom seciranju situacije, te istaknuli posvećenost izgradnji i očuvanju mira, sigurnosti i stabilnosti, kako u zemlji tako i u regiji. Uz ocjenu da Izvještaj uveliko odražava stvarnu situaciju, istaknuta je problematika istočne granice Bosne i Hercegovine u smislu nedovoljne kadrovske popunjenosti mjesta u Graničnoj policiji BiH, što sa sobom, kako je rečeno, nosi moguće sigurnosne implikacije u budućnosti. Također, dotaknuta je i tema zaoštravanja retorike u političkom prostoru koja doprinosi osjetljivosti sigurnosne situacije.

Lord Lancaster je naglasio kako se kroz svoju karijeru i vrijeme provedeno na Zapadnom Balkanu ipak uvjerio u napredak regije.

Zahvalio je na detaljnijem uvidu u stanje unutar Bosne i Hercegovine, te ostavio otvorena vrata za dodatne prijedloge u daljnjim fazama razmatranja Izvještaja, s obzirom na to da se Izvještaj nalazi u fazi preliminarnog nacrta, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH. 

federalna.ba/Fena

PSBiH