Četvrti dan SECW posvećen Emeriku Blumu, vizionaru i osnivaču Energoinvesta

Četvrti dan SECW posvećen Emeriku Blumu, vizionaru i osnivaču Energoinvesta

Tokom četvrtog dana "Sarajevske energetske i klimatske sedmice" SECW pod nazivom Dan Emerika Bluma razgovarano je o integraciji obnovljivih izvora energije i njihovom utjecaju na okolinu, ali i potrebama za izgradnju i prenosa distributivnih mreža na obnovljive izvore energije.

- Korijen našeg naziva je sinonim za energiju. Ova firma je formirana 50-ih godina prošlog vijeka s ciljem energetizacije tadašnje Jugoslavije. I danas, Energoinvest ima osnovnu djelatnost izgradnje energetskih projekata širom svijeta, ali i po viziji našeg osnivača Emerika Bluma, radimo to u skladu sa novim tehnologijama i okolinskim standardima za prosperitetniju budućnos - kazala je generalna direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević.

Aspekt zaštite okoliša tokom tranzicije na obnovljive izvore energije ima svoje izazove, a to je usklađene sa standardima zaštite okoliš ali i klimatskih utjecaja.

Proizvodnja električne energije iz vjetra ili vode, koja spada također u kategoriju obnovljivih izvora energije, također treba u praksi imati visok stepen ekoloških standarda kako se ne bi narušio biodiverzitet, poručeno je danas sa „Sarajevske energetske i klimatske sedmice“.

Također, danas se poseban akcenat stavio i na prijenosne i distributivne mreže za integraciju obnovljivih izvora energije.

- Za visok nivo integracije obnovljivih izvora energije na mreže, rješenje treba tražiti u implementaciji novih tehnologija i modernizacije mreža, prelazak na 20 kV naponski nivo u distributivnim mrežama, zatim kreirati i razviti pouzdanu bazu podataka. Decentralizacija distributivnog sistema je budućnost, energetska tranzicija će završiti kada mikromreže postanu neovisne - poručio je prof. dr. Mustafa Musić.

Dodao je da je najvažnije aktivno raditi na kontinuiranoj edukaciji mladih kadrova, jer brzina razvijanja tehnologija uvjetuje mlade stručnjake da u korak prate sve tokove i alate koji su ključ uspješnog provođenja energetske tranzicije u cijelosti. Također jedan od osnovnih preduvjeta je kompletna rekonstrukcija distributivne mreže zbog zastarjelosti i velikih dužina.

U okviru današnjih panela se govorilo i o važnosti ESG standarda (Strategija zaštite životne sredine, društva i upravlјanja). ESG standardi su usklađeni sa zakonima Evropske unije i jasno propisuju uvjete proizvoda za konkurentnost za tržištu, što je jedna od ključnih tema za sve buduće razvojne projekte iz oblasti energetike za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

federalna.ba/Fena

SECW Emerik Blum
Balada Praznik rada Kotlina Na rubu pameti Emerik Blum
0 01.01.2023 21:13
Emerik Blum Jasmila Žbanić
0 24.09.2022 15:48
Blum Emerik Blum
0 10.08.2022 19:55