Čerkić o nasilju: Djeca trebaju postati svjesna kako imaju moć da reaguju

Kako prepoznati problem i u skladu s tim reagovati? Kako zaštiti djecu, a edukovati roditelje? Zašto postajemo sve više nasilni, ali i sve manje empatični? Kada potražiti stručnu pomoć?

Psihologinja Armina Čerkić je za Dnevnik 2 upozorila je kako je cyber nasilje sve prisutnije – pored privilegija, i to je ono što nam je tehnologija donijela.

“U ovisnosti o dobnoj skupini, važno je kako komuniciramo i koje znakove pratimo. Kada govorimo o nasilju u virtuelnom svijetu, ne možemo ga jednostavno kontrolisati – ono se dešava u privatnosti naprave koje dijete ima. Kada dijete počne da se povlači i provodi vrijeme u izolaciji, kada postane ljutito i ne zna na koji način da odgovori – to su neki znakovi da se nešto dešava”, objasnila je Čerkić.

Savjet roditeljima je da od prvog trenutka kada daju napravu tog tipa djetetu u ruke – počne i edukacija, koje sadržaje da gleda i kako se zaštititi. Moramo razgovarati sa djecom, bilo na nivou porodice, zajednice ili škole, poručuje Čerkić, kako djeca sebe mogu zaštititi – a vrlo se jednostavno mogu zaštititi u virtualnom svijetu: “Jednim klikom možete uraditi blok ili prijavljivanje osobe koja uznemirava. Ali djeca trebaju postati svjesna da imaju kontrolu i da imaju moć i pravo da reaguju”.

Psihologinja Čerkić pojašnjava i razloge zašto tinejdžeri ne govore o svojim problemima – jedan je stid, a drugi je strah od oduzimanja uređaja: “Način na koji se može postići puno jeste ako roditelji svojim primjerom počnu govoriti kako su se oni zaštitili od zlostavljanja i otvore priču koja bi pozvala tu temu u porodičnom sigurnom okruženju”.

federalna.ba

Armina Čerkić nasilje
Saudijska Arabija medicinska sestra nasilje novorođenče
0 23.01.2023 11:19
Ekvador nasilje narkokarteli
0 03.11.2022 07:55
cyber nasilje nasilje USK
0 16.10.2022 19:58
Argentina nasilje fudbalska utakmica
0 07.10.2022 08:31