videoprilog Dalile Vojniković (Federacija danas)

Caritasova delegacija posjetila 'Lipu'

Visoka delegacija Caritasa Evrope i Caritasa Austrije, koju predvodi mons. Michael Landau, danas je boravila u posjeti u Privremenom šatorskom naselju Lipa. Cilj posjete je da se upoznaju sa situacijom na terenu kada je u pitanju migrantska kriza, ali i sa radom mreže Caritasa u BiH.

Dva su osnovna razloga posjete Caritasa Evrope i Austrije migrantskim kampovima u BiH - uvidjeti stvarnu situaciju na terenu i  utvrditi odgovornost Evrope kada je u pitanju migrantska kriza u našoj zemlji.

„Na jednoj strani se vidi jako veliki napredak u zbrinjavanju ovih ljudi. Druga stvar je jako bitna, vidi se kamp u nastajanju i vidi se saradnja domaćih i stranih organizacija, državnih institucija, a stranih - misli se na IOM i ostale koji su odgovorni za ovaj kamp“, naveo je Landau.

Iako uslovi u Prihvatnom centru Lipa nisu idealni, iz Caritasa Evrope posebno su pohvalili medicinsku brigu o migrantima u ovom centru.

Prema riječima ljekara Doma zdravlja Bihać, zaraza skabijesom, koja je predstavljala jedan od najvećih zdravstvenih problema u Lipi, stavljena je pod kontrolu.

 U toku su radovi na pristupnom putu prema Lipi, kao i radovi na pripremi stalnog prihvatnog centra.

„Imamo jedan dio koji se odnosi na poboljšanje uslova u samom kampu, a to je izrada otvorene kuhinje za migrante, gdje oni mogu pripremati svoja tradicionalna jela i gdje mogu provoditi socijalne aktivnosti“, objašnjava Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima.

U Lipi se trenutno nalazi 620 migranata. Većina ih je porijeklom iz Pakistana i Afganistana. Mnogi se migranti iz Lipe dolaskom lijepog vremena planiraju zaputiti stazama Evropske unije. Istovremeno, u proljeće se očekuje i novi val migranata koji će na balkanskoj ruti proći i kroz Unsko-sanski kanton.

federalna.ba

Lipa