Britanski vatrogasci najavili štrajk

Britanski vatrogasci najavili štrajk

Britanski vatrogasci najavili su štrajk širom zemlje zbog sporenja u vezi plata, saopćio je njihov sindikat u ponedjeljak, ne navodeći tačne datume kako bi to poslodavcima i vladi dalo posljednju šansu u rješavanju spora.

Oko 88 posto članova Sindikata vatrogasnih jedinica (FBU) glasalo je za štrajk, navodi sindikat u saopćenju. Njegovi članovi su u novembru odbili ponudu za povišicu plata od pet posto.

FBU je saopćio da je dao vladi i poslodavcima deset dana da daju bolju ponudu koja bi mogla biti stavljena na glasanje.

Regirajući na rezultate glasanja, portparol britanskog premijera Rishi Sunaka izjavio je da će vlada nastaviti da sarađuje sa sindikatom kako bi uvidjela šta se može učiniti da se umanje rizici koje predstavlja bilo kakvo napuštanje radnih mjesta.

- Štrajk bi bio razočaravajući i zabrinjavajući za javnost - rekao je portparol.

Sunak je suočen sa sve većim pritiskom zbog nezadovoljstva radnika u Velikoj Britaniji. Medicinsko osoblje, mašinovođe i nastavnici štrajkovali su proteklih mjeseci tražeći povišice plata jer dvocifrena inflacija smanjuje kućne budžete.

- Ovo je apsolutno posljednje sredstvo za naše članove. Odgovornost za bilo kakav poremećaj u uslugama snose isključivo poslodavci vatrogasnih službi i ministri u vladi – navodi generalni sekretar FBU Matt Wrack u saopćenju.

Napomenuo je da su odgodili zakazivanje štrajkova kako bi omogućili poslodavcima da iznesu stavovima i da daju novu ponudu.

- Nadam se da će iskoristiti tu priliku. Inače, u narednim sedmicama namjeravamo objaviti datume štrajka i akcija - navodi Wrack, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Velika Britanija vatrogasci
djevojčica Velika Britanija Gaza
0 15.04.2024 11:24
London Velika Britanija protest
0 13.04.2024 15:48
Velika Britanija parlamentarka Izrael
0 03.04.2024 10:05