Britanski stručnjak: Vakcinisani mogu prenositi infekciju koronavirusom
(Izvor: pixabay.com/visuals3Dde/Ilustracija)

Britanski stručnjak: Vakcinisani mogu prenositi infekciju koronavirusom

Britanski vodeći epidemiolog Jonathan Van-Tam upozorio je da osobe koje su primile vakcinu protiv COVID-19 mogu da prenesu infekciju i trebalo bi da nastave da poštuju pravila zaključavanja.

Van-Tam koji je i zamjenik ministra zdravlja Velike Britanije naglasio je da naučnici "još ne znaju uticaj vakcine na prenošenje (zaraze)", prenio je BBC.

On je rekao da vakcina daje "nadu", ali da stopa zaraze mora brzo da počne da opada.

Ministar zdravlja Velike Britanije rekao je da je 75 posto građana starijih od 80 godina primilo prvu dozu vakcine.

Za kompletan proces vakcinacije potrebne su dvije doze vakcina Pfizer-BioNTech i Oxford-AstraZeneca, a broj vakcinisanih do sada pokazuje one koji su primili samo prvu dozu.

Profesor Van-Tam je rekao je da "nijedna vakcina nikada nije bila" 100 posto efikasna, tako da nema zagarantovane zaštite.

On je naveo da su potrebne najmanje tri nedjelje poslije vakcinacije kako bi se u potpunosti razvio imuni odgovor kod starijih osoba.

"Čak i kada primite obje doze vakcine, možda ćete i dalje prenijeti Covid-19 nekom drugom i lanci prenosa će se nastaviti", rekao je Van-Tam.

On je upozorio građane da se pridržavaju mjera i poslije vakcinacije kako ne bi izlagali rizicima druge ljude koji čekaju da prime svoju dozu.

federalna.ba/Srna

vakcina vakcinacija imunizacija imunitet koronavirus Covid19 pandemija virus zaraza zaraženi