BPK Goražde - Izmjenama Zakona o socijalnoj zaštiti uvećana primanja za određene kategorije
(Izvor: Fena/Elma Geca)

BPK Goražde - Izmjenama Zakona o socijalnoj zaštiti uvećana primanja za određene kategorije

Od aprila je počela primjena izmijenjenog Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, koji je nedavno usvojila kantonalna Skupština.

U Centru za socijalni rad BPK Goražde podsjećaju da su izmjenama zakona uvećana prava kod određenih kategorija korisnika prava socijalne zaštite dok su određene kategorije uvedene u pravo, a koje nisu to ostvarile po federalnom zakonu.   

Direktorica navedene ustanove Edisa Ahmetaspahić – Hendo napominje da je između ostalog došlo do povećanja stalne novčane pomoći korisnika kod  jednočlanih, dvočlanih, tročlanih i četveročlanih domaćinstva te je iznos sa ranijih 149,50 KM uvećan na  209,50 KM.

Također, kantonalnim Zakonom uvedeno je i novo pravo, izuzetna materijalna pomoć za različite kategorije djece, gdje uslov nije novčani cenzus.

 - Radi se o djeci koja su ranije izvedena iz prava upravo zbog cenzusa, a to su djeca bez jednog ili oba roditelja, zatim djeca kod kojih je utvrđen invaliditet 90 posto kod njih ili njihovih roditelja, djeca koja imaju određene zdravstvene teškoće kao što su dijabetes, celiakija, djeca iz autističnog spektra. Takođe, obuhvaćena su i  djeca čiji su roditelji korisnici prava stalne novčane pomoći i djeca ometena u psihofizičkom razvoju – precizirala je Ahmetspahić – Hendo.

Napomenula je da se prava mogu ostvariti podnošenjem zahtjeva u Centru za socijani rad na kojem je navedena određena dokumentacija koju treba dostaviti.  

- Mi smo na usluzi svim roditeljima i starateljima kako bi ta djeca ostvarila prava na određenu pomoć i do sada imamo 50 pristiglih zahtjeva, a mjesečni iznos novčane pomoći je 50 KM. Uslov za ostvarenje prava po ovom osnovu je da ta djeca nisu korisnici prava na dječiji dodatak po federalnom zakonu – dodala je ona.    

Između ostalog, u skladu sa kantonalnim Zakonom  povećana su i prava porodilja.

- To su pronatalitetne mjere na treće, četvrto i peto dijete kao i prava za ženu - majku koja jeste ili nije u radnom odnosu. Žena - majka koja je u radnom odnosu tu je došlo do povećanja na 1.261 KM i najveći prag iznosa koji može dobiti je 1.496 KM. Na evidenciji do sada imamo oko 400 osoba koje ostvaruju to pravo – navela je direktorica Centra za socijalni rad BPK Goražde.

federalna.ba/Fena

BPK Goražde
BPK Goražde stipendije studenti
0 16.05.2024 17:27
Mreža BPK Goražde Goražde
0 30.04.2024 21:44
Goražde BPK Goražde SDP BiH SDP Skupština BPK Goražde Skupština BPK
0 03.03.2024 18:41