Bošnjak: Visoko obrazovanje ključno za društvenu povezanost i ekonomski rast
(Izvor: Fena/Ministarstvo civilnih poslova)

Bošnjak: Visoko obrazovanje ključno za društvenu povezanost i ekonomski rast

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak prisustvovala je danas u Banjoj Luci Konsultativnom sastanku pod nazivom „State Peer Counselling Meeting“. Navedeni događaj organizirala je Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH, a dio je projekta „Podrška evropskim agencijama za osiguranje kvalitete u usklađivanju s Evropskim standardima i smjernicama“.

Ministrica Bošnjak je istaknula ključnu ulogu visokog obrazovanja, istraživačkog rada i inovacija u pružanju podrške društvenoj povezanosti, ekonomskom rastu i konkurenciji na globalnoj razini. Naglasila je da je visoko obrazovanje prepoznato kao područje od posebnog interesa za Bosnu i Hercegovinu - saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Aktivnosti su usmjerene na primjenu Okvira kvalifikacija i Evropskog sistema prijenosa bodova (ECTS), primjenu Lisabonske konvencije o priznavanju diploma u visokom obrazovanju i dodataka diplomi te osiguranje kvalitete u skladu sa Standardima i smjernicama za osiguranje kvalitete u Evropskom prostoru visokog obrazovanja (ESG).

- Cilj nam je da se akademske kvalifikacije stečene na visokoškolskim ustanovama u BiH, kao i razdoblja studiranja automatski priznaju u okviru Evropskog prostora visokog obrazovanja, pa i šire, tako da naši studenti, akademsko osoblje i diplomci mogu slobodno da se kreću radi učenja, predavanja, istraživanja, ali i zapošljavanja. Učinit ćemo sve da BiH bude od onih zemalja u kojima osiguranje kvalitete funkcionira u skladu sa Standardima i smjernicama za osiguranje kvalitete u Evropskom prostoru visokog obrazovanja i gdje je u potpunosti uspostavljen okvir kvalifikacija - istaknula je ministrica Bošnjak.

Ona je zahvalila Evropskoj uniji, Evropskoj asocijaciji za osiguranje kvalitete i Evropskom registru agencija za osiguranje kvalitete na potpori projektu.

Uz ministricu Dubravku Bošnjak, sudionicima sastanka obratili su se predsjednik Evropske asocijacije za osiguranje kvalitete (ENQA) Douglas Blackstock i direktorica u Evropskom registru agencija za osiguranje kvalitete (EQAR) Magalie Soenen, dok su u radnom dijelu sudjelovali brojni predstavnici obrazovnih vlasti i akademske zajednice u BiH.

Uvodna obraćanja imali su i direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH Enes Hašić i predsjedavajući Rektorskog zbora BiH Radoslav Gajanin.

federalna.ba/Fena

Ministarstvo civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak BiH