videoprilog Azre Delmanović (Federacija danas)

Bliži se kraj mukama đaka Osnovne i Srednje muzičke škole u Tuzli

O problemima u školama na području Bosne i Hercegovine govorimo već danima. Dok se u razvijenim zemljama ponose ustanovama i opremom, generacije  muzičara u Tuzli nastavu već deset godina pohađaju u prostorijama Osnovne škole Centar. Naime, stara zgrada osnovne i srednje muzičke škole u Tuzli zatvorena je zbog izuzetno loših uslova za rad zbog čega su tri škole sa po nekoliko stotina učenika prinuđene da borave pod jednim krovom. Mukama bi uskoro trebao doći kraj jer se polako ispunjavaju uslovi za izgradnju nove muzičke škole, a učenici i profesori se trude da nedostatke nadoknade zalaganjem i maštom.

Lejla Jahić je učenica četvrtog razreda Srednje muzičke škole u Tuzli. Đačko doba, koje bi za sve učenike trebalo biti najljepše, pamtit će po izuzetno teškim uslovima za rad. Manjak učionica, zastarjeli instumenti, velike gužve i loša zvučna  izolacija samo su neki od problema koji su za nju i njene vršnjake sastavni dio školovanja. Svijetla tačka, kako kaže, bili su kreativni profesori čiji je trud iznad svakog nedostatka.

Informacija da su osigurana sredstva za rentu za izgradnju novog objekta Osnovne i srednje muzičke škole je za učenike i profesore historijski trenutak. Nova zgrada će, kako kažu, sigurno donijeti i nove pobjede. Podsjećaju da uspjeh nije izostajao ni do sada jer su entuzijazam i trud rezultirali  brojnim nagradama i svjetskim piznanjima.

Senija Berberović, profesorica flaute u Srednjoj muzičkoj školi Tuzla, objašnjava da su morali snalaziti: „Mislim da je bilo više entuzijazma nego uslova, ali smo i u tim uslovima imali dobre rezultate“.

„Zamislite kad imate idealne uslove - kakvi rezultati proizlaze iz toga ako u ovim neadekvatnim uslovima se prave, ne zapaženi, nego enormni rezultati“, ističe direktor škole Dejan Milkunić.

Novac za izgradnju novog objekta će osigurati Vlada Tuzlanskog kantona, UNDP i Grad Tuzla. Svi se nadaju da je ovo prekretnica u školovanju profesionalnih muzičara u ovom kantonu te da će nova muzička škola biti hram kulture, ali i ponos novih generacija.

federalna.ba

muzička škola Srednja muzička škola Tuzla