Blažević: Ako se želite zaštititi, ovo je krajnje vrijeme da se cijepite

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata zabilježeno 420 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminule su dvije osobe. Ove brojke alarm su za uzbunu. Epidemiolozi svakodnevno ukazuju da je vakcinacija najbolja zaštita. Bosna i Hercegovina konačno ima dovoljno vakcina, ali nedostaje zainteresovanosti građana.

O vakcinaciji, epidemiološkoj situaciji, ali i novim potencijalnim mjerama u Dnevniku 3 govorila je epidemiologinja Mia Blažević. Kaže da smo, prema svim pokazateljima, već u četvrtom talasu epidemije, čemu je najviše doprinijelo ponašanje ljudi, ali i novi delta soj, koji je preuzeo dominaciju.

- Jedno vrijeme smo se nadali, s obzirom na to da smo imali veću količinu cjepiva, da ćemo imati veći obuhvat kako ovaj val u kojem se već nalazimo, ne bi bio strašan kao prethodni. Međutim, sad već vidimo da to neće biti moguće. Jedino što nam preostaje je primjena nefarmaceutskih mjera. I dalje preporučujemo svim ljudima da se cijepe, međutim, trebaju imati na umu da je nakon cijepljenja potreban mjesec da se razvije imunitet, tj. odgovor tijela kako biste bili zaštićeni od bolesti. A otprilike za mjesec dana očekujemo da će ovaj val biti u punom jeku. Dakle, ovo je krajnje vrijeme da se cijepite ukoliko želite da zaštitite sebe od potencijalne bolesti – poručila je Blažević.

Govoreći o novom setu mjera o kojem će Krizni štab FBiH raspravljati na sastanku naredne sedmice, Blažević ističe da se ni kod nas ni u svijetu lock down nije pokazao kao najefektivnija opcija. Ispostavilo se da najviše rezultata daju mjere koje se primjenjuju na manjem ograničenom području, pa će, kaže, pored nekih osnovnih mjera na nivou Federacije, najvjerovatnije kantoni i ubuduće trebati donositi najveći dio epidemioloških mjera za borbu protiv koronavirusa.

federalna.ba

Mia Blažević vakcinacija imunizacija
cjepivo vakcina vakcinacija vakcinisanje Hrvatska
0 25.09.2022 10:45
Kanton Sarajevo HPV vakcina vakcinacija
0 21.09.2022 18:16
Velika Britanija covid-19 vakcina vakcinacija vakcine vakcinisanje
0 03.09.2022 17:23
koronavirus epidemiološke mjere vakcinacija
0 16.08.2022 21:07
vakcina vakcinacija majmunske boginje Velika Britanija
0 10.08.2022 15:23
koronavirus Banja Luka cijepljenje vakcinacija
0 04.08.2022 20:45