"Bilo koja zemlja članica može tužiti Facebook"
(Izvor: AFP)

"Bilo koja zemlja članica može tužiti Facebook"

Nadležni za zaštitu podataka u svim zemljama Evropske unije mogu pokrenuti postupke zbog kršenja pravila o privatnim podacima protiv Facebooka, iako je riječ o kompaniji sa sjedištem u Irskoj, ocijenio je danas generalni pravobranilac Suda pravde Evropske unije Michal Bobek.

U slučaju Facebooka, nadležno tijelo za zaštitu podataka u Irskoj je na prvom mjestu odgovorno za sprovođenje procedura zbog kršenja zakona EU o zaštiti podataka, navedeno je u Bobekovom mišljenju.

Međutim, pravni nalazi su pokazali i da "vodeće tijelo za zaštitu podataka ne može biti smatrano kao jedini izvršitelj Opšteg zakona o zaštiti podataka u prekograničnim situacijama, te da mora blisko sarađivati sa svim ostalim organima za zaštitu podataka kojih se to tiče".

To znači da bilo koji organ nadležan za zaštitu podataka u zemljama EU može da pokrene postupak protiv Facebooka ili bilo koje druge kompanije zbog nepoštovanja Opšteg zakona.

Belgija je 2015. godine pokrenula postupak protiv Facebooka zbog primjene "autorizovanih kolačića" na profilima belgijskih korisnika.

Obzirom da je sjedište te kompanije u Irskoj, Facebook je saopštio da je to jedini nadležan organ koji može da komentariše takvu žalbu. Generalni pravobranilac odbio je takvo mišljenje.

Savjeti generalnog pravobranioca nisu pravno-obavezujući za Sud Evropske unije, ali se oni usvajaju u velikoj većini slučajeva.

Ukoliko budu usvojeni, nadležni mogu da pokrenu postupke protiv platformi društvenih mreža širom EU.

federalna.ba/AA

Facebook tužbe EU