Biden uoči izvještaja o ubistvu Khashoggija razgovarao sa Salmanom
(Izvor: Arhiva)

Biden uoči izvještaja o ubistvu Khashoggija razgovarao sa Salmanom

Joe Biden prvi je put kao predsjednik SAD razgovarao sa kraljem Saudijske Arabije Salmanom i to uoči objavljivanja izvještaja američke obavještajne službe za koje se očekuje da će saudijskog prijestolonasljednika optužiti za sudjelovanje u ubistvu disidenta i kolumniste Washington Posta, Jamala Khashoggija.

U izvještaju Bijele kuće o pozivu nije spomenut izvještaj, ali je u drugom kontekstu rečeno da je Biden "potvrdio važnost koju Sjedinjene Države pridaju univerzalnim ljudskim pravima i vladavini zakona" te da su njih dvojica razgovarali o radu na "zajedničkim pitanjima koja zabrinjavaju ”.

Iz Saudijske ambasade u Washingtonu je rečeno da je dvojac "potvrdio snagu bilateralnih veza i razgovarali, te da su razgovarali o iranskim nedobronamjernim aktivnostima u regiji i načinima unapređenja mira u Jemenu".

Biden je prema Rijadu bio daleko hladniji od Donalda Trumpa, ukinuvši američku potporu ratu pod vodstvom Saudijske Arabije u Jemenu i odbivši razgovarati izravno s prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, bliskim Trumpovim saveznikom, za kojeg američka obavještajna služba vjeruje da je odobrila i možda naredila ubistvo i raskomadavanje Khashoggija nakon što je došao u saudijski konzulat u Istanbulu.

CIA je tu ocjenu dala Kongresu 2018.  na povjerljivom brifingu, a uskoro bi trebala dostaviti neklasificiranu verziju.

Bijela kuća također snažno sugerira da se priprema poduzeti daljnje akcije protiv onih koje smatra odgovornima za ubistvo. Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je novinarima u četvrtak da postoje područja na kojima će SAD "izraziti zabrinutost i ostaviti otvorenom mogućnost odgovornosti".

Uslijedilo je to nakon izjava savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana prošle sedmice, a koji je rekao da će administracija predstaviti dodatne radnje kad izvještaj bude objavljen, napomena u kojoj su borci za ljudska prava vidjeli otvaranje vrata novim mogućim sankcijama protiv saudijskih financijskih subjekata i moguće i samog prijestolonasljednika.

Kasni poziv u četvrtak uslijedio je nakon dva dana iščekivanja u Washingtonu, nakon što je Bijela kuća u više navrata rekla da bi dvojica čelnika trebala razgovarati "uskoro". Kad se pozivi nisu uspjeli ostvariti u srijedu i četvrtak ujutro, dva su izvora nakon toga rekla Guardianu da očigledno kašnjenje odražava poteškoće Bijele kuće u izravnom kontaktiranju kralja. Bijela kuća odbila je to komentirati.

Historijski gledano, MBS je nadgledao kontrolnu ploču svog oca", rekla je jedna osoba koja dobro poznaje saudijsku kraljevsku obitelj.

Bijela kuća je jasno stavila do znanja da Biden 85-godišnjeg kralja smatra svojim kolegom, a ne prijestolonasljednikom, koji u Rijadu vodi sve represivniji režim. I američki ministar obrane Lloyd Austin razgovarao je s princom Mohammedom.

U verziji Bijele kuće o pozivu kralju Salmanu naglašeni su pozitivni aspekti odnosa, a rečeno je i da će predsjednik "raditi na tome da bilateralni odnos bude što jači i transparentniji".

Dvojica čelnika razgovarali su o Jemenu i naporima da se tamo okonča rat, te naglasili da će SAD nastaviti pružati vojnu potporu "kako bi pomogli Saudijskoj Arabiji u odbrani svog teritorija u suočavanju s napadima iranskih grupa".

Izvještaj Bijele kuće kaže da je Biden "pozitivno ocijenio" puštanje političkog zatvorenika Loujaina al-Hathloula i nekoliko saudijsko-američkih aktivista.

federalna.ba/The Guardian

Joe Biden kralj Saudijske Arabije Jamal Khashoggi ubistvo izvještaj
Columbus policija ubistvo
0 21.04.2021 09:51
SAD Joe Biden migrantska politika
0 19.04.2021 11:52
Joe Biden Japan SAD Kina Yoshihide Suga
0 17.04.2021 13:06
ubistvo dječak SAD snimak
0 16.04.2021 12:09