Bičakčić: Činiti sve da se unaprijedi rad Zajednice

Bičakčić: Činiti sve da se unaprijedi rad Zajednice

Za predsjednika Sabora Islamske zajednice za mandatni period od 2022. do 2026. godine na današnjoj konstituirajućoj sjednici izabran je Edhem Bičakčić koji je za Agenciju MINA istakao kako preuzimanje ove dužnosti razumijeva kao veliku čast, ali i odgovornost.

„Na prvoj sjednici imali smo raspravu o izvještajnim materijalima za prethodnu godinu, oni su usvojeni faktički jednoglasno. Zatim smo raspravljali o Pravilniku o platama i članarinama, i to je jedan važan sistemski akt koji je nedostajao Islamskoj zajednici. Danas je i on usvojen. On će omogućiti organizaciono jačanje institucija Islamske zajednice i bit će ga potrebno i ubuduće unapređivati“, kazao je Bičakčić.

Održana konstituirajuća sjednica novog saziva Sabora Islamske zajednice u BiH

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je održana konstituirajuća sjednica novog saziva Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Za predsjednika Sabora za mandatni period od 2022. do 2026. godine izabran je Edhem Bičakčić, za potpredsjednike Mirza Šabić i Mustafa Gobeljić,...

Dodao je da je danas također potvrđen novi mandat muftiji za Sjevernu Ameriku Sabahudin-ef. Ćemanu, te da su na sjednici pokrenute i izmjene Ustava Islamske zajednice u BiH.

„Ova sjednica bila je veoma sadržajna, zadovoljan sam njenim početnim radom“,  kazao je Bičakčić.

Poručio je kako novoizabrane članove Sabora očekuje još mnogo posla.

„Na globalnom planu, u domenu rada Sabora, imamo otvoreno pitanje ugovora Islamske zajednice s državom BiH, te zakon o restituciji, za koji očekujemo da konačno ugleda svjetlo dana. U ovom mandatu ćemo se truditi da se to i desi. Dat ćemo podršku radu Međureligijskog vijeća, jer je religijski dijalog u Bosni i Hercegovini odlična osnova za dalji politički dijalog koji nedostaje našoj državi“, rekao je Bičakčić.

Naglasio je da je prilikom realizacije različitih aktivnosti značajno imati senzibilitet spram potreba osjetljivih kategorija društva.

„Moramo voditi računa o podršci za ugrožene narode, za islamske manjine u svijetu, kao što smo vodili i u ranijem periodu, da pomognemo muslimane u elementarnim stradanjima i tako dalje“, zaključio je predsjednik Sabora Edhem Bičakčić.

Na današnjoj sjednici su izabrani i potpredsjednici Mirza Šabić i Mustafa Gobeljić, dok je za sekretara Sabora izabran Faruk Hašimović.

federalna.ba

Edhem Bičakčić Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Islamska zajednica BiH
Arnaudija džamija Milorad Dodik Draško Stanivuković Islamska zajednica BiH
0 07.05.2024 12:28
Islamska zajednica BiH genocid u Srebrenici NSRS
0 18.04.2024 21:40
Islamska zajednica BiH Pojas Gaze humanitarna pomoć
0 14.04.2024 18:17
Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini
0 13.04.2024 14:11