Beyonce postala prva Afroamerikanka na vrhu Billboardove country ljestvice
(Izvor: Kevin Mazur/Getty Images for The Recording Academy)

Beyonce postala prva Afroamerikanka na vrhu Billboardove country ljestvice

Beyonce je postala prva Afroamerikanka na vrhu Billboardove liste Hot Country Songs, nakon što je njena pjesma Texas Hold 'Em debitovala na prvom mjestu. U žanru čiji se odnos prema afroameričkim umjetnicima često pokazao kontroverznim, pjesma je označila jedno od nekoliko istorijskih dostignuća kada su u utorak osvježene sedmične rang liste.

Texas Hold ‘Em – objavljena istovremeno sa singlom 16 Carriages u iznenađujućoj najavi albuma tokom Super Bowla – je prvi put da je Beyonce na vrhu country ljestvica. To ju je takođe učinilo drugom samostalnom umjetnicom – bez pratećih prisutnih umjetnika – koja je debitirala na broju 1, nakon što je Taylor Swift postigla taj podvig 2021. sa svojim ponovnim snimkama Love Story i All Too Well.

Beyonce je takođe prva žena na vrhu liste Hot Country Songs i Hot R&B/Hip-Hip Songs od kada su liste počele 1958. Justin Bieber, Billy Ray Cyrus, Ray Charles i Morgan Wallen su jedini drugi umjetnici kojima je to pošlo za rukom.

Lista Hot Country Songs je „multimetrička“ lista koja kombinuje prodaju u SAD-u, streamove i radio emitovanje, slično kao Billboardova primarna lista Hot 100. Liste od utorka odnose se na sedam dana do 15. februara – što znači da je Texas Hold ‘Em, objavljen 11. februara, postigao uspjeh samo četiri dana od objave.

U to vrijeme je streamovan 19,2 miliona puta i preuzet 39.000 puta u SAD-u, navodi se u podacima kompanije Luminate. Debitovala je 2. na Hot 100 listi, dok je druga nova numera superzvijezde 16 Carriages debitovala na 38. mjestu Hot 100 i 9. na Hot Country Songs.

Oba singla pojavit će se u drugom dijelu Beyonceine Renaissance trilogije, koja će biti objavljena 29. marta. Dostignuća na country ljestvici dolaze nakon diskusija na mrežama prošle sedmice oko kategorizacije Texas Hold ‘Ema kao country numere. Country radio stanica u Oklahomi prvobitno je odbila da pusti zahtjev za puštanjem Beyoncéinog novog singla, iako su nakon viralne kampanje na X, ranije poznate kao Twitter, promijenili mišljenje. Stanica je saopštila da im još nije dostavljen fajl za pesmu od Bijonseine etikete kada su primili zahtev. Texas Hold ‘Em se sada zvanično promovira u country radio, prema Billboardu.

Pjesma je postala Beyonceino prvo pojavljivanje na Billboardovoj Country Airplay listi, gdje je debitovala na 54. mjestu. Za razliku od Hot Country Songs, Country Airplay mjeri samo radio reprodukciju.

Odnos country muzike prema izvođačima Afroamerikancima,  često je izazivao debatu. U visokoprofilnom primjeru iz 2019., viralni country-trap fusion Old Town Road repera Lil Nas X-a uklonjen je s Billboardovih Hot Country Songs nakon što se našao na vrhu liste. Tvrdilo se da pjesma nije dovoljno country - uprkos instrumentaciji bendža i lirskom sadržaju o jahanju. „Dok Old Town Road uključuje reference na country i kaubojski imidž, ne obuhvata dovoljno elemenata današnje country muzike da bi se u svojoj trenutnoj verziji mogao naći na listi“, napisao je tada Billboard.

Godine 2016. Komitet country muzike Akademije odbio je Beyonceinu pjesmu Daddy Lessons koja je u velikoj mjeri inspirisana countryjem, što je čini nepodobnom za country Grammyje.

Kasnije je odsvirala pjesmu na dodjeli nagrada Country Music Association sa Dixie Chicks u iznenađujućem nastupu koji je pokrenuo novi krug diskursa o politici country muzike i dvosmislenim klasifikacijama.

federalna.ba/The Guardian

Beyonce country muzika