Beyoncéin Cowboy Carter ističe dugu istoriju kulture crnih kauboja u Teksasu
(Izvor: Getty Images)

Beyoncéin Cowboy Carter ističe dugu istoriju kulture crnih kauboja u Teksasu

Svako ko je zbunjen zbog Beyoncéinog najnovijeg pohoda na country žanr treba samo da posjeti njenu rodnu državu Teksas kako bi naučio o kulturi crnog kauboja i stekao jasnije razumijevanje veze između pop zvijezde i countryja sa njenog novog albuma, Cowboy Carter. Iako je sama Beyoncé rekla: "Ovo nije country album... ovo je Beyoncé album", jasno je da muzika potiče iz mnogih izvora, uključujući dugu istoriju crnačke country muzike i crnačke kaubojske kulture.

Teksas – a posebno pjevačicin rodni grad Houston – dugo se povezivao sa kaubojima. Grad, koji ugošćuje jedan od najvećih rodea na svijetu, Houston Livestock Show and Rodeo, ima neosporne kaubojske akreditive, ali ga ima i afroamerička zajednica u Teksasu i širem američkom Zapadu. Međutim, dugo vremena, slika kauboja je uglavnom imala bijelo lice. „Mislim da postoje ovi narativi o tome šta Amerika jeste, a to je uvijek bilo kodirano kao bijelo“, rekla je Francesca Royster, profesorica engleskog i kritičkih etničkih studija na Univerzitetu DePaul i autorica knjige Black Country Music: Listening for Revolutions . "Kauboj je bio ova herojska slika da opravda zapadnu ekspanziju, i čini se da je jednostavno potrebno tu figuru učiniti bijelom, iako je uvijek bilo crnih kauboja."

Mnogi ljudi nisu svjesni koliko je duboka kaubojska kultura u crnačkoj zajednici, kako historijski tako i danas. Počevši od ranih 1800-ih, svaki četvrti kauboj je bio crnac, a konjaništvo je bilo važan dio mnogih afroameričkih zajednica sve do 1950-ih. Čak je i hrvanje sa bikovima, poznato kao "buldogging", tehnika u kojoj se bik pokušava oboriti na zemlju koristeći se rogovima za polugu, izmislio crni kauboj po imenu Bill Pickett. Bio je prvi Afroamerikanac koji je primljen u Rodeo Hall of Fame. „Nadam se da će to promijeniti stvari." rekla je Royster aludirajućui na Beyoncein country album. "Razmišljajući o Beyonceinoj objavi na Instagramu gdje je govorila o tome da se osjeća nepoželjno u prostorima country muzike. Kao nekome ko je studirao crnačku country muziku, to mi je bio poznati refren. Ali stvarno osjećam da se stvari brzo kreću u smislu promjene kulture country muzike za različite slušaoce i publiku, kao i za izvođače."

Posljednjih godina i drugi muzičari od Lil Nas X-a do Blanco Browna su se upustili u ovaj žanr, a njihovi uspjesi su poslužili da istaknu rad muzičara kao što je bendžo sviračica Rhiannon Giddens ili kantautorica Brittany Spencer, koji se godinama igraju sa žanrom, a predstavljeni su na albumu Cowboy Carter. A sada, pjevačica Texas Hold 'Em-a, koja je ušla u historiju kao jedina crnkinja koja je bila na vrhu Billboardove liste Hot Country Songs, posljednja je ponijela baklju naprijed.

"Dešava se dobrodošlica kući, i to je za sve", rekao je glumac i crni kauboj Brandon Alexander, o novoj vidljivosti crnačke coubtry muzike i kaubojske kulture. "Bilo da se popnete na konja ili obučete čizme ili ne, ovo je dobrodošlica kući. Ovo je ponovno povezivanje. Ovo je, 'nismo zaboravljeni'. Ovo je 'pomogli smo da se oblikuje Amerika, pomogli smo u oblikovanju Zapada'. Nisu to bili samo John Wayne i Clint Eastwood, i mi smo bili tu. Tako da, ne zaboravite i naše priče. Najbolji način da odate počast ovim pričama je da saznate o njima iz prve ruke prilikom posjete Teksasu. Evo nekoliko načina da doživite istoriju i sadašnjost državne kulture crnih kauboja koja je dovela, barem djelimično, do stvaranja albuma Cowboy Carter.

Svake godine od 1957. godine, Udruženje jahača Prairie View Trail, nazvano po povijesnom Crnom koledžu Prairie View A&M University, pravi vožnju stazom od Hempsteada u Teksasu do Houstona kako bi prisustvovali godišnjem sajmu stoke u Houstonu i Rodeu. Ova vožnja, koju posjetitelji mogu pogledati iz Memorijalnog parka u Houstonu, služi podizanju svijesti kako o istoriji tako i o daljem postojanju crnih kauboja i kaubojki. Na samom rodeu se svake godine održava i Dan crnačke baštine.

Neposredno izvan Houstona, u obližnjem Rosenburgu u Teksasu, istoričar i kauboj Larry Callies pokrenuo je Muzej crnog kauboja 2017. kako bi otkrio i sačuvao važnu, ali malo poznatu povijest crnih kauboja. Pored istorijskih izložbi koje su tamo dostupne, muzej takođe nudi mogućnosti za one koji su zainteresovani za nastavak kaubojske tradicije nudeći časove jahanja bikova i održavajući godišnju ceremoniju Kuće slavnih u čast onih crnih kauboja koji i danas stvaraju istoriju u sedlu.

Također postoji mnogo mogućnosti da iskoristite ove vještine ili da ih samo pogledate, na Black rodeoima u Teksasu i širom zemlje, uključujući Texas Black Invitational Rodeo u Dallasu, koji postavlja gradski Afroamerički muzej, i Bill Pickett Invitational Rodeo , koji putuje širom zemlje i sada slavi 40. godina.

Alexander je naglasio gostoljubivost Black rodea za svakoga ko ga prvi put posjećuje: „Ako niste bili na rodeu, uzmite čizme, uzmite šešir, povedite koga želite i krenite. Pjevajte uglas sa svima kada sviraju pjesmu koju svi znamo, idite i uzmite nešto lijepo za piće. Čućete neke od najnevjerovatnijih priča od potpunih stranaca.“

federalna.ba/BBC

Teksas Beyonce kauboj