Beyonce i novi country album: Da li je Yeehaw ili No Ma'am

Beyonce i novi country album: Da li je Yeehaw ili No Ma'am

Kada se Beyonce pojavila na dodjeli Grammyja noseći kaubojski šešir, trebali smo znati da se nešto sprema.Sedam dana kasnije, zvanično je objavila svoju country eru – izbacivši dva singla iznenađenja usred Super Bowla. Jedan od njih, Texas Hold 'Em s bendžo-rifom, postao je najveći hit zvijezde posljednjih godina. U Velikoj Britaniji, četiri sedmice je bila na broju jedan - njen najduži period na vrhu, piše BBC.

Nashville je reagirao slijeganjem ramenima. Country radio je samo skromno puštao pjesmu, iako su je milioni streamova doveli do vrha Billboardove country ljestvice. Ovo je otprilike ono što je Beyonce i očekivala. Kao Teksašanki, country muzika je njeno pravo po rođenju, ali je u postu na Instagramu prošle sedmice  napisala da je njen novi album, Cowboy Carter, "rođen iz iskustva koje sam imala prije mnogo godina i kada se nisam osjećala dobrodošlo".

Ovo je vjerovatno bila referenca na njeno pojavljivanje na dodjeli Country Music Awards 2016., gdje je izvela svoju pjesmu Daddy Lessons sa The Chicks (tada poznatim kao Dixie Chicks). Oba izvođača su smatrana nepoželjnima - The Chicks su se suočili sa odgovorom u SAD nakon što su kritikovali bivšeg predsednika Georga W. Busha tokom rata u Iraku; dok je Beyonceina glasna podrška Black Lives Matter uznemirila mnoge u američkoj desnici. Njihov nastup suočio se sa salvom kritika - i rasizma - na internetu. Natalie Maines, pjevačica grupe The Chicks, kasnije je rekla za New York Times da je način na koji su se prema Beyonce ponašli nakon koncerta, bio "odvratan". U svojoj objavi na Instagramu, Beyonce je rekla da ju je to iskustvo navelo da "dublje zaroni u historiju zemlje". Ali, upozorila je: "Ovo nije country album. Ovo je Beyoncé album."

I tačno, to i jeste.

Preko 27 isprepletenih pjesama i interludija, Cowboy Carter baca laso oko country zvučnih karakteristika i pretvara ih u nešto jedinstveno: apalačke violine su spojene s pop melodijama, a zvuk čeličih gitara podvučen je rep stihovima sa subbasom koji razvaljuje zvučnike. To što se žanrovi tako neprimjetno preklapaju dokaz je Beyonceinog tehničkog majstorstva, ali i njene centralne teze: da Nashvilleova marginalizacija autsajdera, a posebno crnih žena, dugoročno slabi uticaj muzike.

Da naglasi poentu, Beyoncé angažuje mnoštvo umjetnika koji su opsjedali svjetove popa i countryja, uključujući Dolly Parton, Willyja Nelsona, Miley Cyrus i Post Malonea. I u jednom interludiju, ona suprotstavlja afroameričku spiritualnu muziku koja je inspirisala country muziku (pacifistička himna Down By The Riverside) sa melodijama swing violina koje su inspirisale crnačke pionire rokenrola (Maybellen Chucka Berryja, zasnovana na tradicionalnoj američkoj pjesmi Ida Red ).

"Žanrovi su smiješan mali koncept, zar ne?" pita ona u numeri pod nazivom Spaghetti. "U teoriji,  imaju jednostavnu definiciju koju je lako razumjeti. Ali u praksi, pa, neki se mogu osjećati ograničeno."

Ako sve ovo zvuči suho i akademski ne dajte se zavarati. Cowboy Carter je sjajan, sa šaljivim, nezaboravnim pjesmama koje su teatralne, tugaljive, razigrane, zaljubljene, hirovite i senzualne - često u isto vrijeme. Album počinje priznanjem da su Beyoncéini nedavni albumi postali društveno-politička tema za razgovor, dok se od fanova traži da smanje brbljanje. "Dosta se priča, dok ja pjevam svoju pjesmu", pjeva ona uz psihodelični zvuk sitara. "Čujete li me? Da li me čujete."

Dramatični uvod se nastavlja u vjernu obradu Blackbirda The Beatlesa - odabranu ne samo zbog bezvremenske melodije, već i zbog inspiracije: Grupa od devet crnih studenata, poznatih kao Little Rock Nine, koji su se suočili s diskriminacijom nakon što su se upisali u isključivo bjelačku srednju školu u Arkanzasu, 1957.

To nikada nije eksplicitno navedeno, ali paralele između njihove borbe i segregacije country muzike su uredno uočene. Na drugom mjestu, Protector je nežna, dirljiva oda majčinstvu, uvedena glasom Beyonceine kćerke Rumi koja moli: "Mama, mogu li da čujem uspavanku, molim te?"

Daughter je mnogo mračnija - visceralni prikaz tuče u kupatilu, gdje Beyonce ostavlja drugu ženu "crnu i modru" na "prljavim podovima". "If you cross me, I'm just like my father / I am colder than Titanic water," ("Ako me prevarite, ja sam kao moj otac / hladnija sam od vode Titanika"), upozorava ona, prije nego što pjesma ustupi mjesto ariji iz 18. vijeka, Caro Mio Ben.

Intrigantno, ova pjesma prati obradu Jolene Dolly Parton - country blockbustera inspirisanog stvarnim susretom s nevjerstvom. Pjesmu predstavlja Parton lično,  napominjući paralele između njenih stihova i "hussy with the good hair" ("one kuje sa dobrom kosom“)  - referenca na Beyoncéinu pjesmu Sorry iz 2016. godine, u kojoj je prozvala "Becky with the good hair" („Becky sa dobrom kosom“) kao (navodnu) ljubavnicu Jay-Z-ja.

"Bez obzira na žanr, bol u srcu pogađa isto", primjećuje Parton.

Ostale pjesme koje se ističu  uključuju slatke, nenaglašeno duhovne Just For Fun; i YaYa, zabavne numere koje nekako interpoliraju i Good Vibrations Beach Boysa i These Boots Are Made For Walkin' Nancy Sinatre.

Upotreba akustičnih instrumenata (na albumu je pretežno akustična gitara, bas i klavir) daje albumu organski, pristupačniji osjećaj nego Beyonceini prethodni albumi.

I dok Beyonce isporučuje sve očigledne znakove countryja – drago kamenje i viski, kojote i zmije, teksas i John Waynea - ona takođe pronalazi mjesta za uobičajene preokupacije: ljubav, seks i opštu impresivnost same Beyonce.

Dotiče se čak i Grammyja, gdje je stalno zanemarena u glavnim kategorijama, uprkos tome što je postala jedna od ključnih umjetnica svoje generacije. "Album of the year, I ain't win, I ain't stung by them," ("Album godine, ne pobjeđujem, nisu me pogodili," pjeva u stilu kao da joj je potpuno svjedeno na veličanstveno nazvanoj Sweet ★ Honey ★ Buckiin', prije nego što obeća da će se "vratiti" i ponovo uzdrmati industriju .

Ovaj novi album je dio tog plana, besprijekorni country-pop album koji dokazuje njenu prilagodljivost i majstorstvo, bez obzira na žanr.

To je drugi dio trilogije koju je Beyoncé osmislila tokom izolacije Covid-19.

Prva, Renaissance, istraživala je zaboravljene crne i queer korijene house muzike. Kritičari koji su više ogrezli u nijansama američke narodne tradicije nesumnjivo će otkriti dodatne slojeve albuma Cowboy Carter nego što ova rana recenzija može pokriti. Čak i fotografije i omoti albuma to jasno pokazuju. Beyonce dok bočno jaše konja koji je identifikovan kao lipicaner - čija se dlaka tokom životnog vijeka pretvara iz crne u bijelu. Meta-komentar, možda, o postepenom izbjeljivanju country muzike.

I dok te ideje nisu teško utkane u tekstove, sama činjenica da je Beyonce napravila album tog žanra je izjava za sebe: Ova muzika treba da bude za svakoga, prokleti bili vratari.

U numeri kojom završava album Beyonce poručuje: "Ovdje su zakopane njihove stare ideje. Amen."

federalna.ba/BBC

Beyonce novi album