Beograd: Prosvjetari traže zaštitu države od nasilja u školama
(Izvor: Ilustracija/Pixabay)

Beograd: Prosvjetari traže zaštitu države od nasilja u školama

Prosvjedom "Za dostojanstvo profesije" prosvjetni djelatnici u srijedu su u središtu Beograda zatražili da država reagira na učestalo nasilje u školama, nakon što su u manje od dva tjedna zabilježeni ozbiljni incidenti.

S prosvjeda koji su organizirali Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosvjeti Srbije nakon slučajeva nasilja učenika nad nastavnicima zatražena je izmjena zakonske regulative radi bolje zaštite zaposlenika u školama, uz zahtjev za povećanje plaća od 25 posto.

Prosvjede je potaknuo nedavni incident kad su učenici u srednjoj školi izvukli stolicu profesorici koja je pritom pala pored katedre, a sve su snimali i objavili na društvenim mrežama.

Potom je u vršnjačkom nasilju jedan učenik u Subotici teško ozlijeđen, zbog čega su mu liječnici morali izvaditi slezenu.

Predstavnica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić rekla je da su se njezine kolege okupile u nastojanju da obrane "dostojanstvo svih onih koje su se obrazovali da budu dobri ljudi, a ne samo prosvjetara".

Nastavnici trpe nasilje ne samo od roditelja, nego i od direktora i Ministarstva, navela je Ilić na skupu.

Ona je naglasila da su plaće prosvjetnih radnika ispod državnog prosjeka.

Prosječna plaća u prosvjeti je, kako su ranije naveli mediji, između 600 i 700 eura.

Prosvjetni djelatnici traže da se zakoni poštuju i provode i da oni budu zaštićeni, ukazujući na činjenicu da nikad niti jedan roditelj nije kažnjen zbog nasilja svog malodobnog djeteta.

Nećemo dopustiti da nastavnike i profesore ponižavaju djeca, jer iako su nam sve oduzeli, dostojanstvo ne damo, navela je Valentina Ilić i istaknula da je današnji prosvjed odgovor na "izbrisano dostojanstvo" prosvjetnih radnika i svih djelatnika u obrazovanju, prenosi Hina.

Jedan od zahtjeva je da se nastavnicima i prosvjetarima dodijeli status službene osobe, kako bi mogli biti zaštićeni poput drugih djelatnika u državnim i javnim službama.

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji u četvrtak će biti održan masovni prosvjed "Stop nasilju u školama", koji Unija sindikata prosvjednih radnika organizira u 46 gradova.

federalna.ba/Fena

Srbija