Bečki novogodišnji koncert kao poklon svijetu
(Izvor: Fena/Terry Linke)

Bečki novogodišnji koncert kao poklon svijetu

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije 1. januara 2021. je optimističniji nego inače, iako će biti odsviran pred praznom dvoranom.

Ove godine koncert označava simbolični kraj jednog dramatičnog perioda, a ujedno i prvi događaj u novoj godini za branšu koja je pored turizma najteže podnijela pandemiju.

Stoga je Bečka turistička zajednica (WienTourismus) pokrenula marketinšku kampanju na svjetskom nivou, od Japana, preko Francuske pa sve do SAD-a i obavijestila sve ljubitelje kulture i Beča o mogućnostima praćenja koncerta na Austrijskoj državnoj televiziji ORF, koja vrši prijenos uživo u 90 zemalja ili online.

- Bečka filharmonija ima globalni značaj, jednako kao i novogodišnji koncert, koji iz Beča šalje muzički pozdrav u svijet. Koristimo ovaj trenutak da ljubiteljima kulture još jednom potaknemo čežnju za putovanjem u Beč - izjavio je direktor Bečke turističke zajednice Norbert Kettner.

"Kada bi 2020. bila koncert klasične muzike..." je naslov međunarodne kampanje na društvenim mrežama vezane upravo za koncert Bečke filharmonije i pokazuje usamljeni par zapetljanih slušalica koje simbolizuju sve što nas je snašlo u 2020. Kampanja se vodi pod #FromViennaWithLove i targetira 16 zemalja za koje je turistička zajednica ustanovila da njihovi stanovnici najviše posjećuju Beč.

Za ljubitelje opere su pripremljeni redovni online prijenosi, a neposredno pred prijenos prikazivat će se kratki video "Beč je kao..." o lakoći osjećaja boravka u Beču. Od 3. januara 2021. će biti upriličene i šetnje gradom koje se mogu pratiti uživo putem Instagram naloga "WienTourismus".

Prvi novogodišnji koncert Bečke filharmonije izveden je 31. decembra 1939., a od 1941. se održava tradicionalno svakog prvog januara u novoj godini. Koncert u 2021. će biti prvi u historiji koji će biti izveden isključivo sa virtualnom publikom.

Aplauz će ovaj put dvoranom odjeknuti zahvaljujući posebnom softveru i zvučnom sistemu Poet Audio iz Graza, a čut će se i u televizijskom prijenosu, saopćeno je iz Eurocomm-PR Sarajevo.

federalna.ba/Fena

Bečka filharmonija Novogodišnji koncert
Zenica koncert Novogodišnji koncert Kamerni simfonijski orkestar Zenica
0 30.12.2021 19:11
BKC Tuzla Novogodišnji koncert Lege Artis
0 28.12.2021 23:51
ZDK Novogodišnji koncert
0 31.12.2020 18:45
BKC Tuzla Novogodišnji koncert
0 10.12.2020 12:26