Bećirović: Za vođenje vanjske politike BiH nadležno je Predsjedništvo BiH, a ne entiteti

Bećirović: Za vođenje vanjske politike BiH nadležno je Predsjedništvo BiH, a ne entiteti

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH Ji Pingom o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima dvije zemlje.

Bećirović je naglasio da je institucionalni okvir vanjske politike države Bosne i Hercegovine jasan. Za vođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine je nadležno Predsjedništvo BiH kao najviši kolektivni organ izvršne vlasti države Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da bosanskohercegovački entiteti, kao niže administrativno-teritorijalne jedinice unutar suverene države Bosne i Hercegovine, nemaju nikakvu nadležnost za vođenje vanjske politike i vanjskopolitičko predstavljanje države Bosne i Hercegovine.

Zato se komunikacija između dvije države treba odvijati isključivo putem nadležnih državnih organa Bosne i Hercegovine, podvukao je Bećirović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ambasador Ji Ping je rekao da Narodna Republika Kina poštuje nezavisnost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Između ostalog, naveo je da prema svim narodima u Bosni i Hercegovini ima jednak odnos, kao i da se sporna pitanja trebaju rješavati putem dijaloga.

Tokom sastanka je konstatirano da dvije zemlje imaju dobre odnose i potrebu za unapređenjem ekonomskih i drugih veza, a istaknuto je da postoji obostrani interes da prijateljski odnosi dvije zemlje doprinesu jačanju ekonomskih odnosa, te otvore vrata bh. privrednicima za ostvarenje kvalitetnije saradnje.

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović Ji Ping