Bećirović razgovarao sa Van den Dolom o aktuelnoj situaciju u BiH

Bećirović razgovarao sa Van den Dolom o aktuelnoj situaciju u BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa novoimenovanim ambasadorom Nizozemske u BiH Hendrikom Gerritom Cornelisom Van den Doolom o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima dviju zemalja.

Bećirović je upoznao ambasadora Van den Doola sa trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini i napadu na ustavni poredak zemlje. On je rekao da je važno zaustaviti antidejtonske aktivnosti s ciljem bržeg nastavka evropske i euroatlantske integracije, te da se ne smiju potcjenjivati opasnosti u Bosni i Hercegovini.

U okviru nastupne posjete, ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Van den Dool rekao je da je Nizozemska predana pružanju podrške stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini te je poručio da Nizozemske podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Posebnu pažnju poklonio je pitanju Srebrenice i naglasio da Nizozemska ima blisku saradnju sa Majkama Srebrenice i Memorijalnim centrom Potočari.

Bećirović i Van den Dool konstatirali su da su bilateralni odnosi dviju zemalja dobri i prijateljski, a da se ekonomski odnosi, s obzirom na postojeće potencijale, trebaju unaprijediti.

Značajnu sponu u odnosima Bosne i Hercegovine i Nizozemske predstavlja i bosanskohercegovačka dijaspora. U Kraljevini Nizozemskoj živi oko 60.000 građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

federalna.ba/Fena

Hendrik Gerrit Cornelis van den Dool Denis Bećirović
Denis Bećirović Njemačka dijaspora
0 10.12.2023 17:47
Denis Bećirović SPD Njemačka
0 10.12.2023 09:31
Denis Bećirović Olaf Scholz
0 09.12.2023 14:41