Bećirović razgovarao s novoimenovanim ambasadorom Republike Francuske Fransoom Delmasom

Bećirović razgovarao s novoimenovanim ambasadorom Republike Francuske Fransoom Delmasom

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa novoimenovanim ambasadorom Republike Francuske u BiH Fransoom Delmasom (François Delmas) o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima dviju zemalja.

Bećirović je tokom sastanka naglasio da nekoliko mjeseci traje opasan napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da se ne smije dozvoliti da separatistički političari urušavaju ključne institucije koje garantiraju mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini. On je rekao da od Francuske i drugih svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma očekuje da konkretnim potezima zaštite Dejtonski mirovni sporazum.

Ambasador Republike Francuske u BiH Fransoa Delmas je istakao da će Francuska, kao svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma, nastaviti podržavati nezavisnost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Također, on je rekao da je Francuska opredijeljena za daljnju pomoć Bosni i Hercegovini u svim oblastima, a posebno kada su u pitanju evropske i euroatlantske integracije i da na tom putu može računati na nastavak francuske podrške.

Tokom razgovora Bećirović je izrazio zahvalnost na punoj podršci Francuske evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i njenom putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO.

Sagovornici su konstatirali da su dobri politički odnosi Bosne i Hercegovine i Francuske vrlo dobra osnova za jačanje ekonomskih odnosa, koji nisu u srazmjeri niti sa snagom francuske privrede i njenih poduzeća niti sa privrednim potencijalima i resursima Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

federalna.ba/Fena

François Delmas Denis Bećirović
Denis Bećirović Njemačka dijaspora
0 10.12.2023 17:47
Denis Bećirović SPD Njemačka
0 10.12.2023 09:31
Denis Bećirović Olaf Scholz
0 09.12.2023 14:41