Bećirović - Papandreou: Grčka podržava dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU

Bećirović - Papandreou: Grčka podržava dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa ambasadorom Republike Grčke u BiH Dimitriosom Papandreoum o odnosima između dviju država, te o evropskom putu Bosne i Hercegovine, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Sagovornici su se složili da je brži i dinamičniji rad na ispunjavanju uvjeta iz oblasti evropskih integracija najbolji put prema prosperitetu Bosne i Hercegovine.

Naglašeno je da bi dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji stvorilo pozitivan zamah u Bosni i Hercegovini. Ambasador Papandreou izrazio je snažnu podršku Grčke dodijeljivanju kandidatskog statusa za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Bećirović je naglasio potrebu za produbljivanjem bilateralne saradnje, posebno na ekonomskom planu, te je naglasio potrebu za potpisavanjem pripremljenih bilateralnih sporazuma i memoranduma između dviju država o uzajamnoj zamjeni i priznavanju vozačkih dozvola, saradnji na području mladih, kao i između ministarstava pravde, te u oblasti turizma.

Istaknuto je i kako je saradnju između dviju zemalja moguće unaprijediti, između ostalog, u oblastima energetike, saobraćajne infrastrukture, turizma, poljoprivrede, drvne i mašinske industrije, te građevinarstva.

Također, izražena je i obostrana želja za realizacijom posjeta na najvišem nivou između Bosne i Hercegovine i Republike Grčke.

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović Dimitrios Papandreoum
Denis Bećirović Ivan Sabolić Hrvatska Bosna i Hercegovina ambasador
0 27.01.2023 17:24
Denis Bećirović Maria Teresa Lizaranzu Perinat
0 25.01.2023 18:27
Mia Karamehić-Abazović Denis Bećirović ambasadori NiP
0 24.01.2023 21:01
Denis Bećirović ambasadori Zlatko Lagumdžija SDP BiH
0 24.01.2023 19:59