Bećirović i Peach o reformskim procesima i evropskom putu BiH

Bećirović i Peach o reformskim procesima i evropskom putu BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je danas sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva (UK) Velike Britanije i Sjeverne Irske za zapadni Balkan sir Stuartom Peachom.

Bećirović je poželio dobrodošlicu sir Stuartu Peachu, ocijenivši da je njegova posjeta Bosni i Hercegovini nastavak kontinuiranog interesovanja Ujedinjenog Kraljevstva za reformske procese u Bosni i Hercegovini i za njen evropski put.

Zahvalio je na nastavku političkih, ekonomskih, sigurnosnih i drugih vidova podrške Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini.

Bećirović je istakao da je važno da se kreira pozitivna atmosfera u Bosni i Hercegovini i regionu, te da je cilj Bosne i Hercegovine da bude mirna i stabilna zemlja okrenuta evropskim i euroatlantskim integracijama i vrijednostima.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju ekonomske saradnje dvije zemlje, s posebnim akcentom na važnost privlačenja investicija iz Ujedinjenog Kraljevstva u Bosnu i Hercegovinu, te na transfer znanja i tehnologije.

Specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva sir Stuart Peach rekao je da njegova zemlja ostaje i dalje saveznik i prijatelj Bosne i Hercegovine i da je spremna nastaviti da joj daje podršku u reformskim procesima.

On je istakao da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti sa ulaganjima u infrastrukturu Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana što bi trebalo da doprinese povećanju energetske nezavisnosti, zaposlenosti, proširenju proizvodnih kapaciteta, a time i povećanju konkurentnosti privrede, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović Stuart Peach