Bećirović: Historijska je prilika za pomirenje u regiji

„Danas je historijski dan za BiH i cijelo čovječanstvo. Pobijedila je istina i pravda“, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović u programu Federalne televizije.

Govoreći u Dnevniku 2 o usvojenoj Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, rekao je da 'u ovom momentu u mojim mislima su prije svega žrtve genocida i njihove porodice, a posebno Majke Srebrenice, koje se decenijama bore za istinu i pravdu'.

„Mnoge od njih nisu dočekale ovu Rezoluciju, ali ovo je makar mali djelić pravde. Pozivam ljude u BiH da ne prave nikakvu euforiju, trebamo se ponašati dostojanstveno i odgovorno. Ovo je velika prilika za katarzu u cijeloj regiji i zbog toga se svi moramo okrenuti miru i saradnji“, kazao je  Bećirović.

Dalje navodi da je 'jako je važno naglasiti, u razgovoru direktno s tim ljudima, sve države koje su bile suzdržane priznaju da je u i oko Srebrenice počinjen genocid'.

„Vrlo mali broj država je danas glasao protiv. To su uglavnom autokratske države. Ovo je historijska prilika za izgradnju pomirenja i povjerenja u cijeloj regiji. U BiH i Srbiji ima puno politikanata, a treba nam više državnika. Zato i predsjednika susjedne Srbije pozivam da otvorimo novu stranicu u odnosima između naših država i da 21. stoljeće proglasimo stoljećem mira na zapadnom Balkanu“.

Glasanjem za ovu Rezoluciju očuvan je kredibilitet UN-a, drugo - upućena je planetarna poruka obespravljenim ljudima da ima nade za pravdu i istinu. I treće - genocid u Srebrenici je trajna pravna i historijska činjenica koju nikakvi negatori genocida više nikada neće moći izbrisati. Ne postoje genocidni narodi. Ratni zločinci se ne smiju skrivati iza cijelih naroda, poručio je Bećirović.

O Dodikovoj najavi 'razdruživanja', kaže da su to neodgovorne i besmislene poruke.

„Slobodan Milošević je imao hiljadu puta veću moć od današnjeg predsjednika RS-a i nije uspio da razori državu BiH. Ogromna većina ljudi u našoj zemlji je spremna da brani BiH u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom. Imamo najmoćnije saveznike na svijetu i mi ćemo čuvati BiH. Pružamo ruku prijateljstva svim dobrim ljudima da gradimo sigurnu budućnost za našu djecu bez obzira na vjeru i naciju", zaključio je on.

federalna.ba

Denis Bećirović
Denis Bećirović Ukrajina Švicarska samit
0 15.06.2024 17:27
Denis Bećirović Zlatko Lagumdžija Emir Suljagić Munira Subašić
0 14.06.2024 17:53
Denis Bećirović
0 12.06.2024 15:07