videoprilog Samira Pašalića (Federacija danas)

Baletom 'Žetva' nakon dvije godine balet se vraća na scenu

Početak postojanja sarajevskog Baleta označila je "Žetva", prvi balet koji su na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo 25. maja 1950. godine postavili kompozitor Boris Papandopulo i čuvena ruska balerina Nina Kirsanova.

Nakon 71 godinu uz stogodišnjicu rada Narodnog pozorišta Sarajevo na sceni te teatarske kuće u koreografiji i režiji Edine Papo, 29. decembra, ponovo će se naći balet “Žetva”, koji je obilježio početak rada baletne scene.

Tim baletom, kako je istaknuto danas na pres-konefrenciji, se nakon skoro dvije godine pauze izazvane pandemijom balet vraća na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić, govoreći o predstojećoj premijeri, istakao je da je svojevremeno “Žetva” tadašnjeg sarajevskog baleta, kada je bila prvi put izvedena, bila prvi balet u ex Jugoslaviji.

Mustafić je dodao kako je baletna umjetnost važan umjetnički segment u Narodnom pozorištu, te najavio da će u Narodnom pozorištu više angažovati da se i baletna umjetnost više predstavi i ivan BiH.

Novoimenovani direktor Baleta Narodnog pozorišta Evgeny Gaponko istakao je između ostalog kako je ansambl Sarajevskog baleta na čelu sa Edinom Papo napravio značajan podvig u povratku baleta na scenu.

Koreografkinja Edina Papo, uz riječi priznanja i zahvale ansamblu baleta, i svima koji su učestvovali u radu na izvedbi baleta “Žetva”, istakla je da su jedostavno svi bili u misiji baleta.

Ona se također osvrnula i na poteškoće, izazvane nedostakom arhivskog materijala, te istaknula da je htjela da svoje viđenje “ Žetve” prilagodi sadašnjem trenutku, da bude dinamična i prirodnija.

Autorski tim baleta “Žetva” uz Edinu Papo su i dirigentica: Samra Gulamović, scenografija: Josip Lovrenović, kostimografija: Katarina Radošević Galić, dramaturgija: Asja Krsmanović itd.

federalna.ba/Fena

balet predstava Žetva
advent Mostar balet Orašar
0 08.12.2022 10:57
Balet Fest Sarajevo Životinjska farma predstava Žetva
0 23.09.2022 14:29
ARS Centar Zenica Zenica Zeničko proljeće balet
0 20.05.2022 21:32
žetva balet baletna predstava NPS Narodno pozorište Sarajevo Edina Papo
0 25.12.2021 10:54
Balet Fest Sarajevo balet
0 21.09.2021 18:20