Asteroid koji je udarila NASA sonda ostavlja trag od 10.000 kilometara

Asteroid koji je udarila NASA sonda ostavlja trag od 10.000 kilometara

Asteroid koji je planirano udarila Nasina sonda Dart ostavlja trag krhotina za sobom koji se proteže hiljadama kilometara. Teleskop u Čileu snimio je izuzetnu sliku "repa" iza asteroida nalik onom koji se primjećuje iza putanje kometa. Sonda se, kako su naučnici i programirili, sudarila s asteroidom prošle sedmice da bi provjerili da li se asteroidi koji bi mogli da ugroze Zemlju mogu biti odgurnuti sa puta.

Naučnici rade na utvrđivanju da li je test bio uspješan i jeli se putanja asteroida promijenila. Izvanrednu sliku su dva dana nakon sudara snimili astronomi u Čileu. Oni su uspjeli da snime ogroman trag pomoću Južnog astrofizičkog istraživačkog teleskopa (Soar). Trag se proteže na više od 10.000 kilometara, a očekuje se da će postati još duži dok se ne rasprši i izgleda kao druga svemirska prašina koja lebdi okolo.

Astronom koji je uključen u posmatranje asteroida Teddy Kareta izjavio je da je nevjerovatna jasnoća kojom su uspjeli da snime strukturu i obim poledica nastale nakon sudara. Trag krhotina biće praćen tokom narednih sedmica i mjeseci.

federalna.ba/Beta

NASA asteroid Dart