Arnaut demantirao Dodika: O Schmidtu se ne vodi nikakva istraga

Diplomatska legitimacija Christiana Schmidta, visokog predstavnika, i dalje je glavno pitanje za političke predstavnike RS-a. Milorad Dodik, predsjednik RS-a, pozvao je na kaznenu odgovornost osoba iz OHR-a i Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine koje su sudjelovale u izdavanju akreditacije Schmidtu.

Državni ministar sigurnosti Nenad Nešić traži da se o svemu očituju SIPA, Služba za poslove za strancima i Granična policija. Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izravno: sami ste krivi. Na Dodikove tvrdnje da se u Njemačkoj vodi istraga u svezi sa Schmidtovim boravkom, stigao demantij Damira Arnauta, bh. veleposlanika u Njemačkoj.

"To je za krivičnu odgovornost, onaj ko je potpisao zahtjev OHR-u i poslao MIP-u, a MIP to nije provjeravao. Znam da se o tome vodi istraga čak i u Njemačkoj. To sve govori da je to sumnjivo u najmanju ruku", rekao je Dodik.

"U Njemačkoj se o Schmidtovom pasošu ne vodi nikakva istraga. Na svakom od sastanaka  naglašena je podrška Njemačke za Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini", poručio je Arnaut.

federalna.ba

Milorad Dodik Christian Schmidt Damir Arnaut